Mолитвени дочек моштију Светог Николаја Српског

Молитвену жељу Срба који живе у аустријској престоници, да део моштију Светог Николаја Српског чувају у најновијој бечкој цркви, братство храма (протонамесник Драго Вујић и протонамесник Драган Бирташевић) је проследило надлежном епископу. Епископ средњоевропски Г. Константин ову молбу упутио је Епископу ваљевском Милутину, који је са радошћу благословио да се део моштију Светог Николаја Српског из Манастира Лелић пренесе у Беч.

Овај радостан догађај окупио је, у суботу 24. јануара 2009. године, многобројне вернике у храму Васкрсења Христова, који су желели да присуствују доношењу дела моштију Светог Владике Николаја.

Свету архијерејску Литургију служили су: Епископ будимски Лукијан, Епископ захумско- херцеговачки Григорије, Епископ коморански Тихон и Епископ средњоевропски Константин, уз саслужење 28 свештеника и два ђакона из земље и расејања и Васељенске патријаршије.

Део часних моштију Светог Николаја Српског донели су игуман манастира Лелић, архимандрит Авакум и протосинђел Георгије, који је у бечком храму прочитао Повељу о полагању моштију Светог Владике Николаја.

Део моштију положен је у ћивот који се налази испред олтара, где ће трајно и остати. Ћивот је урадио протомајстор Душан Милисављевић из Батајнице.

Владика Константин се захвалио свима који су присуствовали овом светом чину и нагласио да је Свети Николај Српски за време Другог светског рата, као заробљеник, боравио у Бечу. Тада је у Свето Јеванђеље уписао три дивне молитве које ће ускоро бити објављене за јавност.

Текст и фото: Миодраг Мецановић

Извор: www.serb-kirche.at