Молитвени скуп "Косово је Србија" у Сиднеју

Косово је Србија СиднејУ суботу, 08. марта, неколико хиљада сиднејских Срба окупило се на једном од централних градских тргова и затим, тачно у 12:44 кренули у протестну шетњу Елизабет улицом, до представништва Уједињених Нација у Сиднеју. На протест који су организовали сви србски клубови и националне организације у Сиднеју, одазвало се неколико хиљада људи. углавном Срба али и доста Руса, Грка и Аустралијанаца.

Целим путем се скандирало "Косово је Србија" и "Косово је срце Србије" а демонстранти су носили плакате и транспаренте на којима се позивало на поштовање међународног права и прозивао Кевин Рад, аустралијски премијер, за непоштовање повеље СБ УН и њене резолуције 1244 које је, између осталих, погазио преурањеним условним признањем отимања Косова и Метохије и састава Србије.

Косово је Србија СиднејСкупу се затим обратио господин Петар Добрић који је поново позвао на поштовање међународних закона, да би се након његовог говора одслужио молебен који је предводио Владика аустралијско-новозеландски Његово Преосвештенство господин Иринеј. Речи епископа Иринеја често су прекидане бурним скандирањем Србији и њеном Јерусалиму, Косову и Метохији. На крају протеста са бине су се скупу и јавности песмом обратиле и две девојчице, Ања и Катарина, које су заједно са окупљеним народом, отпевале песму "Ој Косово, Косово".

По завршетку скупа символично су сахрањене Уједињене Нације, односно њихова оснивачка повеља, а протестанти су на "покојников" гроб одложили стотине цветова.

Скуп се затим мирно разишао и до краја испоштовао апеле вођа србске заједнице да се поштују јавни ред и мир те да се труди да се медијима који су ионако, у најмању руку, сензационалистички не даје материјал за потенцијалну злоупотребу. Како су нам на лицу места, у незваничним коментарима, рекли неки од присутних полицајаца, њихово присуство скоро да и није било потребно јер није забележен ни најмањи инцидент.
Како смо касније сазнали, једна мања група србских дечака је након завршетка протеста на раскрсници оближње Филипс улице, на одушевљење камермана неколико националних канала, спалила америчку заставу.

Немања Мрђеновић, фото: Данка Шувајло