Молитвени спомен на игумана Димитрија у манастиру Стањевићима

После свете Литургије коју је служио 4. октобра 2020. године у манастиру Свете Тројице – Стањевићима, архимандрит Јефрем (Дабановић), настојатељ манастира, одржао је молитвени спомен на гробу Димитрија, првог игумана манастира у 20. веку, који је и отпочео његову обнову 1994. године.

Невелика дружина верног народа, имајући у рукама упаљене свијеће, појала је заупокојене молитве за његову душу поводом 16 година од упокојења. Игуман Јефрем је, после благослова гроба и кољива, одржао беседу у којој је исказао најлепше духовне и људске вредности игумана Димитрија, предходника на служби настојатеља манастира, чије је дело обнове наставио од 2004. и довршио 2018. године. Молитвени спомен на игумана Димитрија врши се у манастиру Стањевићима сваке године на дан његовог упокојења, а братија га спомиње и на свакој светој Литургији.

Игуман Димитрије (Благојевић) је рођен 2. септембра 1952. године у Острмици код Фоче. У узрасту од 14 година ступио је у манастир Острог за ђака а потом искушеника. Под духовним старањем игумана Серафима (Кашића), завршио је монашку школу у Острогу 1969. године, а потом 1975. године Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крки у Далмацији. Студирао је на Богословском факултету у Београду две године. Замонашио га је игуман Борис (Кажанегра), а привео том светом чину његов духовник игуман Серафим. У раној младости, са 22 године, два пута је био жртва судског прогона и осуде. Од тадашње комунистичке власти, као противник државног режима, због вербалног деликта којим је извргао руглу комунистичке злочине које су извршили у манастиру Острогу током Другог светског рата, осуђен је на вишемесечну казну затвора коју је до последњег дана издржао у Спужу и Сарајеву.

Чин јерођакона и јеромонаха примио је 1979 . године од митрополита Данила (Дајковића) и постављен за сабрата манастира Острога. За настојатеља манастира Светог апостола Луке – Жупе Никшићке, постављен је од Митрополита црногорско-приморског Амфилохија 1991. године, а за настојатеља манастира Стањевића 1994. године, на Тројичиндан, манастирску славу. Пуних десет година је радио на обнови Стањевића и по речима митрополита Амфилохија, изреченим у надгробној беседи узидао се у ту светињу. Богу душу на Истину а тело земљи испратили су уз молитве на опелу, митрополит Амфилохије и епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и полошко-кумановски Јоаким са збором свештенства, монаштва и верног народа 2004.

Отац Димитрије почива уз олтар Стањевића, а спомен му чувају архимандрит Јефрем и братија са сродницима и верним народом.

Извор: Митрополија црногорско-приморска