Молитвено сећање на оца Митрофана у манастиру Чокешина

Дана 11. августа 2009. године у манастиру Чокешина служен је парастос оцу Митрофану Матићу. Овај скуп је започет Светом Литургијом којом је началствовао протојереј-ставрофор Срећко Радосављевић. После Свете Литургије отац Срећко је у својој беседи подсетио на мученичку жртву оца Митрофана. Његово Преосвештенство Епископ шабачки Г. Лаврентије служио је парастос са свештенством.

После парастоса одржана је духовна академија на којој је прочитана кратка биографија свештеномученика Митрофана Матића, две његове песме, три одломка из његовог прозног опуса, песма о овом свештеномученику и поздравна писма пријатеља и савременика оца Митрофана. Пантелија Петровић је у име свете обитељи манастира Чокешине прочитао молбу за уношење свештеномученика Митрофана Матића у диптих Светих наше Цркве. Присутнима се обратио и владика Лаврентије који је у својој беседи нагласио да је службујући у емиграцији од познаника јеромонаха Митрофана Матића чуо само најбоље о њему и да је велика част манастиру Чокешини што је имала оваквог настојатеља. Владика Лаврентије је захвалио и садашњој настојатељици манастира Чокешине на изузетној организацији и обећао да ће Светом Архијерејском сабору СПЦ предложити уношење јеромонаха Митрофана Матића у диптихе Светих СПЦ.

Отац Митрофан Матић је био веома плодан мислилац, песник, прозни писац и национални радник. Рођен је 20. августа 1911. године у селу Иванда,  близу Чакова у епархији Темишварској. После завршених шест разреда основне школе Милисав Матић, доцније отац Митрофан, уписује монашку школу у манастиру Раковици, коју похађа 1927. и 1928. године. Монашки постриг је примио у манастиру Раковица 1929. године, а рукоположен је у чин јерођакона 1930. године. Млади јеромонах Митрофан је био сабрат манастира Раковица, Грнчарица и Рајиновац. Игуман је био у Благовештењу и Чокешини. Последње дане је провео у манастиру Чокешина, где је и пострадао 11. августа 1941. године од стране комуниста. Отац Митрофан Матић је прва жртва комунизма из реда свештенства Српске Православне Цркве. Написао је преко осамдесет песама и око педесет прозних радова.