Молитвено сећање на пострадале у Олуји

Молитвено сећање на пострадале у Олуји
Молитвено сећање на пострадале у Олуји
Молитвено сећање на пострадале у Олуји
Молитвено сећање на пострадале у Олуји

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Његово Преосвештенство викарни Епископ хвостански Г. Атанасије  служио је данас парастос пострадалим пре 16 година у хрватској акцији Олуја. Парастосу у београдској цркви Светог Марка молитвено су присуствовали Председник Србије г. Борис Тадић, представници Владе Републике Србије, чланови породица пострадалих као и више стотина прогнаних и избеглих са својих вековних огњишта.

Владика Атансије је поручио да цела Србија данас тугује са пргнанима и да се сви сећају избегличких колона и страдања: - Наш народ не може да се врати на своја огњишта у Хрватску, јер му тамо није загарантована безбедност. Данас многи граде своје институције и своју државу на несрећи и страдању других људи. И световни и духовни представници српског народа улажу труд како би се ране страдалника залечиле и како би им се помогло, истакао је Владика Атансије.

Председник Републике Србије Борис Тадић изјавио је јуче, поводом шеснаестогодишњице акције “Олуја“, да грађани Србије 4. августа тугују и одају почаст свим невино страдалима у злочинима који се не смеју заборавити. Председник Тадић је нагласио да је праведно што се ратни злочинци одговорни за злочине у акцији ''Олуја'' налазе у Хашком трибуналу. Он је нагласио потребу да се судбина несталих открије и рекао да после 16 година морамо решавати са Хрватском проблеме са којима се суочава већина породица у процесу повратка. ''Ти проблеми су враћање станарских права, обнова имовине, неисплаћене пензије, конвалидација радног стажа, као и проблеми у процесу стамбеног збрињавања, немогућност откупа добијених станова и проблеми везани за добијање држављанства и за економску одрживост повратка“, поновио је председник Србије.

И у храму Свете Тројице у Бањалуци служен је парастос  погинулим Србима у акцији "Олуја" у августу 1995. године, после чега су положени венци на бањалучком гробљу Свети Пантелија. Венац погинулим српским борцима положио је  председник Републике Српске Милорад Додик, који је још једном осудио злочине почињене током и после "Олује" и рекао да је Хрватска учинила све да се српско национално биће не обнови на простору те државе и да је још увек присутна опструкција повратка избеглих Срба у ту земљу.

У операцији "Олуја" која је почела у зору 4. августа 1995.хрватске  снаге, у садејству с муслиманским снагама Босне и Херцеговине,  побиле укупно 2.650 и у егзодус натерале 340.000 људи. У "Олуји" је с простора Српске Крајине нестало близу 2.000 Срба и протерано око 220.000, а у акцији "Маестрал" која је била њен продужетак, убијено је 655 и изгнано око 125.000 Срба с подручја 13 општина БиХ. Према подацима "Веритаса" још се трага за 1.011 несталих Срба, међу којима је 660 цивила од којих 337 жена. Операција "Олуја" која је  довела до пада РСК, према пресуди коју је Хашки трибунал изрекао хрватским генералима 15. јула ове године, била је "удружени злочиначки подухват", с тадашњим председником Хрватске Фрањом Туђманом на челу, чији је "циљ био присилно и трајно уклањање српског становништва и насељавање тог подручја Хрватима". Хашки трибунал је првостепеном пресудом хрватског генерала Анту Готовину, који је командовао операцијом "Олуја, осудио на 24 године, а команданта специјалне полиције Младена Маркача на 18 година затвора.

Молитвено сећање на пострадале у Олуји
Молитвено сећање на пострадале у Олуји
Молитвено сећање на пострадале у Олуји
Молитвено сећање на пострадале у Олуји