Молитвено сећање на страдање Срба у Кусоњама

Молитвено сећање на страдање Срба у Кусоњама
Молитвено сећање на страдање Срба у Кусоњама
Молитвено сећање на страдање Срба у Кусоњама
Молитвено сећање на страдање Срба у Кусоњама

Преосвештени Владика пакрачко-славонски г. Јован служио помен Светим новомученицима мученички постадалим 1942. године

Дана 13. августа 2018. године, на празник Светог мученика Евдокима и Свете мученице Јулите, молитвено је обележено сећање на мученичко страдање мештана села Кусоње пострадалих истог дана 1942. године када су доведени до парохијског храма Светог великомученика Георгија одакле је највећи део њих спрведен до два оближња бунара где су зверски убијани и бацани у исте. Део њих је затворен у саму цркву која је затим запаљена.

Повезана вест:

Молитвено обиљежавање успомене на страдање Срба у Кусоњама започело је као и сваке године окупљањем код споменика у центру села, затим је формирана колона према бунарима где је одслужен помен страдалима. У наставку молитвеног сећања на Свете мученике, у храму Светог великомученика Георгија, уз саслужење архимандрита Павла (Радусиновића), протојереја-ставрофора Луке Босанца, умировљеног пароха даруварског, протојереја-ставрофора Слободана Лалића, директора Српске православне гимназије у Загребу, протојереја-ставрофора Драгана Антонића, пароха окучанског, протојереја Драгана Гаћеше, пароха слатинског, и протојереја Александра Бјелића, пароха пожешког, свету архијерејску Литургију служио је Преосвештени Владика пакрачко-славонски г. Јован.

После читања одељака из светог Јеванђеља владика Јован се обратио сабранима поучавајући о трпљењу Христовом, о угледању на трпљење и страдање Његово, разумевајући на тај начин и страдање људско. Владика је нагласио да је наш народ одавно дао завет Христу, потврђујући га кроз векове и да је то избор наших предака који се сачувао до данашњега дана кроз светиње наше, али и страдања нашег народа.

Након причешћа освештани су славски колач и жито у част и спомен страдалих мученика кусоњских. Молитвеном сећању присуствовали су г. Иван Бошњак, државни сектерар у Министарству управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије, саборски заступници испред српске заједнице гђа Драгана Јецков и г. Борис Милошевић, Срђан Јеремић, председник Заједничког вијећа општина, и г. Ђорђе Ћурчија. Уважене госте по молитвеном сабрању Преосвештени Владика је у пратњи г. Николе Ивановића, заменика градоначеника Пакраца, упознао са обновом Владичанског двора, Саборног храма Свете Тројице у Пакрацу и приоритетима Епископије пакрачко-славонске.

Извор: Епархија славонска