Монашење у манастиру Свети Прохор Пчињски

На дан Светих апостола Иродиона, Агава, Руфа и других, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије служио је бденије у манастиру Светог Прохора Пчињског уз саслужење свештенства Епархије врањске. Пред лицем Божијим, покрај кивота Светитеља, а из руку Анђела Цркве врањске, Владике Пахомија, у присуству свештенства, монаштва и благоверног народа из Епархије врањске и целе наше помесне Цркве, свој монашки завет у малу схиму положио је расофорни монах Теодор, сабрат манастира Светог Прохора Пчињског.

У току бденија, Епископ врањски Пахомије, дао је и благослов за ношење мантије искушенику манастира Свети Прохор Пчињски Стевану Игњацу.

Монах, то је најлепше сведочанство предања саборности и љубави, јер бити монах у православном предању не значи ништа друго него бити распет на Крсту љубави, и раширених руку грлити сву творевину и све људе Божије.

Дивни сведок такве љубави је Свети Отац наш Прохор Пчињски, од кога нико не одлази празан, већ окрепљен и укрепљен за нови живот и нови подвиг.

Светиња манастира Светог Прохора од свог оснивања до данас место је освећења и посвећења српског народа на овим просторима. Светитељу Пчињском у својим немоћима и тугама притицали су сви свети из рода нашега почевши од светог Симеона Мироточивог до преподобног оца Јуситна Ћелијског. Тако и данас у овим тешким временима за српски народ манастир Светог Прохора остаје и опстаје као необорива тврђава.

Извор: Епархија врањска