Монашење у манастиру Благовештење на Руднику

Монашење у манастиру Благовештење на Руднику
Монашење у манастиру Благовештење на Руднику
Монашење у манастиру Благовештење на Руднику
Монашење у манастиру Благовештење на Руднику

Владика шумадијски г. Јован богослужио у манастиру Благовештење и постригао у малу схиму три послушнице те свете обитељи

Преосвеће Владика шумадијски г. Јован служио је, на дан Преподобног Саве Освећеног, свету архијерејску Литургију у манастиру Благовештење на Руднику. У манастирској капели Светог архангела Михаила, Епископу су саслуживали настојатељ манастира Пиносава игуман Петар (Драгојловић), парох страгарски протојереј Јован Биберџић, јеромонах Мардарије (Јокић) и свештеник Александар Глишић, парох великоцрљенски.

Молитвено евхаристијско сабрање увеличало је многобројно монаштво из Епархије шумадијске. У току свете Литургије Преосвећени Владика је замонашио у чин мале схиме три искушенице манастира Благовештење - Ану, Светлану и Данијелу, које су на монашењу добиле монашка имена - Ана, Пелагија и Дарија.

Епископ Јован се новим монахињима и верном народу обратио богонадахнутом беседом у којој је посебно истакао да је монашки подвиг у суштини хришћански позив да се Богу служи у пуноћи и савршенству. На крају службе Божје, Преосвећени Владика је служио трогодишњи парастос блаженог спомена настојатељици Благовештењске обитељи, игуманији Михаили (Кнежевић).

Епископ Јован је одслужио и мали помен покрај гроба игуманије Михаиле, а затим је освештао новоизграђену манастирску продавницу.

Величанствено духовно славље у манастиру Благовештење, које је на дан Преподобног Саве Освећеног крунисано монашањем три сестре ове древне свете обитељи, настављено је и трпезом хришћанске љубави које су спремиле вредне руке благовештењских монахиња и послушница.

Извор: Епархија шуамидијска