Монашење у манастиру Ђурђеви Ступови

Монашење у манастиру Ђурђеви Ступови
Монашење у манастиру Ђурђеви Ступови
Монашење у манастиру Ђурђеви Ступови
Монашење у манастиру Ђурђеви Ступови

Уочи празника Преноса моштију Светих бесребреника Кира и Јована, 10. јула 2018. године, Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је вечерњу службу у манастиру Ђурђеви Ступови током које је искушеник Миомир замонашен у чин расе добивши име Михаило по Преподобном и Богоносном Оцу нашем Светом Михаилу Малеину.

Након монашења, епископ Јоаникије је казао да је чин расе и камилавке прва степеница монаштва и као што је сваки почетак важан, нарочито је важан почетак монашког живота. Ако је постављен добар темељ, онда је, по речима Његовог Преосвештенства, сигурна грађевина коју зидамо.

-Ако се темељ монашки добро постави и на том темељу зидају врлине и добра дјела, онда та грађевина, саздана од врлина на добром темељу вјере православне траје вјечно и неразорива је у овом вијеку и у будућем вијеку добија славу и љепоту у Царству Небеском. Темељ на којем монаси зидају своју грађевину је, заправо, и темељ васионе, темељ космоса, темељ сваке личности, и људске и анђелске, као што је Свети апостол Павле открио да другог темеља нама, Цркви Божјој нема, осим Господа Исуса Христа. Он је Темељ и уз Његову благодат, као сарадници Божји, ми зидамо грађевину наших врлина и нашег спасења, све у славу Божју, рекао је Преосвећени Епископ.

Владика је додао да се ништа добро не може учинити ако нема смирења, покајања, доброг поуздања и љубави према Богу, према Цркви и ближњима својим.

-Наш брат, новопострижени Михаило кренуо је одлучно и уз Божју помоћ, молитве Цркве Божје и уз његов труд, коме садејствује Божја благодат. Надамо се у Бога да ће он зидати добро грађевину од монашких врлина, од послушања, смиреноумља, молитве, љубави, добрих дјела. Монаси су дужни да се моле и за себе и за ближње, а у некој перспективи, када узнапредују у молитви, да се моле и за цио свијет. Толико је њихово призвање велико, толико је њихова служба значајна за изграђивање и очување грађевине Цркве, поручио је Владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

-Свети преподобни Михаил Малеин је био човек племенитог и богатог рода. Презревши земна блага у младости, повукао се на гору Малеа, код Свете Горе, гдје се подвизавао, чистећи своје срце постом и молитвом. Био је велики духовник, велики учитељ многим ученицима, од којих је најзнаменитији Свети Атанасије Атонски, оснивач велике лавре и устројитељ монаштва на Светој Гори Атонској. Преподобни Михаило Малеин прославља се на дан када и Пресвета Богородица Тројеручица, па ће, навео је Владика у својој беседи, имендан новопостриженог монаха Михаила бити двоструко благословен са именом Преподобног Михаила, његовог небеског заштитника и са иконом Пресвете Богородице Тројеручице, чија се верна копија налази у манастиру Ђурђеви Ступови.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка