Монашење у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Паљи

 Монашење у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Паљи
 Монашење у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Паљи
 Монашење у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Паљи
 Монашење у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Паљи

аква је само вера капетана! Задивила је и самог Господа (Мт.8,5). Њена суштина је у исповедању Господа Богом свега, свемоћним Владиком и Наредбодавцем свему што постоји. Због тога је и молио: „Само реци реч и оздравиће слуга мој. Верујем да се Теби све потчињава и да све слуша Твоје наредбе“.

Такву веру Господ тражи од свих. Такву и од нас очекује. Ко има такву веру, ни у чему нeћe оскудевати, и добиће све што тражи. Тако је обећao сам Господ. О, када бисмо и ми пошли за таквом вером! Но, и она је дар, и тај дар треба тражити и то опет – са вером. Тражимо је, у крајњој мери, из oceћaњa потребе за њом, тражимо је стално, са напором, потпомажући њено развијање у нама одговарајућим размишљањем, а изнад свега послушношћу заповестима Божјим. 

У четврту недељу по Духовдану, 5. јула 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Паљи. Епископу су саслуживали игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског архимандрит мр Методије (Марковић), протојереј-ставрофор Небојша Стојадинов, архијерејски намесник пчињски и протојереј-ставрофор Никола Петров, архијерејски намесник масуричко-пољаначки и босилеградски.

Посебна духовна радост и величанствени догађај, како за Епархију врањску, тако и за нашу помесну Цркву, била је чин монашења. Епископ Пахомије је у току Литургије извршио монашки постриг и замонашио брата Горана, искушеника манастира Ваведења Пресвете Богородице у Паљи, давши му монашко име Прохор, по Преподобном оцу нашем Прохору Пчињском Мироточивом. До самих царских двери, пред Епископа, монаха Прохора је привео игуман Светопрохорске обитељи архимандрит мр Методије (Марковић). 

На крају Литургије, Епископ се обратио поучном беседом, крепећи присутне и говорећи о вери капетановој, која се помиње у Јеванђељу, осврнувши се на величаствени догађај који се данас збио у Цркви Божјој, на примање монашког пострига монаха Прохора.  По завршетку Литургије, сви присутни су честитали примање монашког пострига монаху Прохору.

Извор; Епархија врањска