Монашки сабор у Епархији бихаћко-петровачкој

У Епископији у Босанском Петровцу 30. јуна 2014. године, под руководством Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија, одржан је монашки сабор

У сабрању су учествовали архимандрит Сергије, новонаречени Епископ средњоевропски, настојатељ манастира Рмањ архимандрит Серафим, настојатељ манастира Клисина игуман Василије са монасима Данилом и Трифуном, настојатељ манастира Трескавац протосинђел Варнава, настојатељ манастира Глоговац јеромонах Теофил и протосинђел Венијамин.

У свом обраћању епископ Атанасије истакао је значај сабирања као потврду припадности Цркви и као основни елеменат постојања уопште, а по узору на Свету Тројицу. Оно што посебно карактерише овај простор Крајине јесте празаноћа и испражњеност народа, а они који су остали да овде живе углавном су ослоњени на Цркву и манастире те отуда је данас посебна и специфична брига монаштва на обнови како себе тако и народа у целини, рекао је Владика.

Након Епископа сви игумани говорили су о унутрашњем животу манастира, о потреби обнављања, увећања и јачања  монашких братстава, молитвеном поретку као и о целокупној мисији коју манастир има у свету. Такође су узета у разматрања и искуства монашких братстава и из других Помесних Цркава.

На крају овог саборовања Епископ Атанасије захвалио се свима што су дошли и присуствовали монашком сабору и још једанпут нагласио потребу чешћег међусобног посећивања између манастира у нашој Епархији, а такође и потребу јачања молитвеног заједништва и са манастирима других Епархија.

Оваква сабирања монаштва Епархије бихаћко-петровачке биће редовно настављана.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка