Монаси манастира Зочишта изложени вербалним претњама локалних Албанаца

У уторак, 2. априла 2013. године, око 13 часова група од око 15 албанских средњошколаца – младића и девојака, враћајући се из школе кући путем поред манастира Светих Врача у Зочишту, вербално је напала и провоцирала монаха овог манастира, оца Дионисија.

Група је, пролазећи поред манастира, пришла манастирској стакленој башти у којој су радили монах Дионисије и један од манастирских радника и почела да им  узвикује: „Ово је Република Косово“, „УЧК“, и да им добацује погрдне и увредљиве речи.  

На молбу оца Дионисија да не галаме, један од њих се издвојио из групе и кренуо према њему узвикујући: „Шта тражите овде, ово је наше?!“, „Идите одавде! Ово је Република Косово!“

Када је из стакленика изишао и манастирски радник, провокатор се повукао уназад.  Да би их одвратио од даљих  провокација, монах Дионисије  је рекао да ће се обрадити КПС-у, на шта су они одговорили да,,не разумеју шта им говори“. Онда се група повукла уз гласне псовке и песму о УЧК-у.

О овом инциденту је одмах обавештен дежурни косовски полицајац на полицијском пункту испред улаза у манастир, који је рекао да је видео групу албанских средњошколаца како се путем поред манастира враћају кући у село, али да није чуо њихове провокације.  

Ово није прва оваква провокација упућена овој светињи, што показује да монаси и радници манастира Светих Врача у Зочишту и даље нису  безбедни, иако их чувају припадници Косовске полиције. Манастир се такође суочава са проблемима које прави локална општина Ораховац. Наиме, општина је незаконито ушла у простор заштићене зоне око манастира и направила пут. Након што је председнику општине наложено да надокнади штету и направи потпорни зид како би се спречило слегање терена, оштина до данас одбија да регулише ово питање. Иначе, општина Ораховац такође блокира спровођење Закона о Великој Хочи као специјалној заштићеној зони у којој се налази 11 православних храмова.

Извор: Епархија рашко-призренска