Мошти Преподобног Симона Монаха дочекане у Краљеву

Мошти Преподобног Симона Монаха дочекане у Краљеву
Мошти Преподобног Симона Монаха дочекане у Краљеву
Мошти Преподобног Симона Монаха дочекане у Краљеву
Мошти Преподобног Симона Монаха дочекане у Краљеву

Мошти Преподобног Симона Монаха стигле су 6. октобра 2017. године из манастира Студенице у Краљево.

Дочек је приређен испред Светотријичне цркве. По уласку и постављању моштију у храмовни простор, сви присутни су приступали светим моштима да их целивају и буду помазани освештаним јелејем. Епископ жички г. Јустин са свештенством, монаштвом и верним народом присуствовао је вечерњем богослужењу и благословио петохлебницу. На богослужењу је био присутан и градоначелник Краљева др Предраг Терзић. Мошти су у цркви Свете Тројице биле до 18 часова када су пренете у храм Светог Саве.

Целебне мошти Преподобног Симона обрадовале су и сабране у храму Светог Саве. Доносећи радост и благослов оне су дочекане као неисцрпна ризница благодати и проверени чувар рода српскога. Долазећи у храм посвећен своме брату по телу и по Духу, Преподобни је са кивотом положен на солеју након чега је служен акатист. У величању светитељевог подвига и доброчинстава народ је у једнодушном мољењу са својим Епископом и свештенством искао благослов и помоћ. Међу верним народом био је и градоначаленик Краљева др Предраг Терзић са заменицом градоначелника Марицом Мијајловић и члановима Градског већа.

Као што је то некада написао Првовенчани Краљ Стефан, прослављени Симон Монах, у Житију Светог Симеона, тако смо и ми били уверени да “онај који је многоподатан био у овом привременом животу, неће оскудно нас даривати ни боравећи у оном вечном“. Са таквим усрђем је приступао верни народ који је упркос кишном времену имао довољно времена и љубави да у току и након акатиста пристиже у храм на поклоњење моштима.

Теби изабраном војводи земље Српске и светлом украсу Цркве Православне, Свети Првовенчани Краљу Симоне, похвале узносимо, јер си вером у Господа Христа видљиве и невидљиве непријатеље победио. И због тога што си у вери православној, по речима апостола Павла, стекао врлинама разум, разумом уздржање, уздржањем трпљење, братољубље и љубав, са умиљењем и радошћу ти кличемо: Радуј се, Свети Првовенчани Краљу, Преподобни Симоне!“

(Акатист, Кондак 1)

јереј Александар Р. Јевтић

Извор: Епархија жичка