Мошти Светих мученика Момишићких у Аустралији и на Фиџију

Свети Момишићки новомученици, двојица свештеника учитеља и четрдесеторо ученика, живели су током седамнаестога века у месту Момишићи, које и данас постоји као предграђе Подгорице. У време тешког страдања српскога рода, при храму момишићком, двојица свештеника, чија су имена Богу позната, основаше школу у којој истини Христовој учаше благочестиву децу својих парохијана (према предању њих четрдесеторо), преносећи им у срца љубав према истинитој вери и своме роду.

Након многих пораза од племена Куча, злогласни скадарски Сулејман-паша у једном од осветничких похода заробио је момишићке свештеноучитеље и ђаке и спалио их у школи у којој се они учвршћиваше у вери Христовој. Према живом народном сећању (што потврђују и историјске чињенице) ово мучеништво догодило се 1688. лета Господњег, на дан самог преславног васкрсења Христовог или на неки други велики Господњи празник.
Момишићани, будући крепки и постојани у вери, сакупише остатке спаљених свештених моштију мученика и похранише их под свети престо храма Светога Георгија под Горицом. Кроз читаво време турскога ропства, свештене мошти почиваху у споменутом храму, на радост и молитвену утеху православнога народа, све до 1936. године, када са великом чашћу у незапамћеној литији беху пренете у обновљени храм Светога Георгија у Момишићима и положене под свети престо, где се находише све до 1995. године, када бише свечано похрањене у гробницу, са десне стране наоса храма
.”

(Димитрије Плећевић- Свети Момишићки мученици)

Честице моштију ових мученика Христових нашег слободољубивог и христољубивог рода, великодушно су од стране Митрополије црногорско-приморске, односно Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. др Амфилохија,  поклоњене и Епархији аустралијско-новозеландској. Приликом освећења новоподигнутих храмова, честице ових мученичких моштију уграђене су у Свете Трпезе српских храмова Успења Пресвете Богородице на Златној Обали и Светога Саве у Дарвину, но сада су отишле и даље од Аустралије и Петог континента.

Наиме, пре неколико недеља Митрополија аустралијско-новозеландска Српске Православне Цркве поклонила је честице моштију и Митрополији новозеландској Васељенске патријаршије, односно Његовом Високопреосвештенству Митрополиту новозеландском Г. Амфилохију који их је сада искористио у освећењу храмова својих мисионарских парохија на Фиџију, тј. храма Свете Параскеве у Сабету и у манастирском храму Успенија Пресвете Богородице у Савенију.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска