Мошти Светог Тихона походиће руске парохије у САД

Поводом 100-годишњице трагичне револуције честице моштију Светог Тихона боравиће у руским парохијама у Сједињеним Америчким Државама. Честице моштију Светог Тихона, Патријарха московског, биће донете у Америку ове године поводом 100-годишњице успостављања Патријаршије у Русији и атеистичке комунистичке револуције, која се догодила 1917. године у време патријарховања Светог Тихона.

На заседању 21. фебруара 2017. године Свети Синод Руске Заграничне Цркве одлучио је да оснује комисију за планирану посету моштију разним парохија широм САД. Да мошти св. Тихона походе САД предложила је Фондација Светог Андреја. Фонд има неколико пројеката, а најпознатији и најтрајнији је Молите се за мир у Јерусалиму, програм који разноси благодатни огањ широм света на Васкрс. Кивот с честицама моштију посетиће парохије Руске Заграничне Цркве као и парохије других јурисдикција у Америци.

На истом састанку Свети Синод је благословио пренос честица моштију Свете Јелисавете Нове Великомученице из Јерусалима у Русију, која је мученички пострадала у револуцији. Њене мошти почивају у женском манастиру Светих Марте и Марије  у Јерусалиму, који је под надлежношћу Духовне мисије Руске Заграничне Цркве.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ).