Московска Духовна Академија: Конференција посвећена императору Јустинијану Великом

title imageНа дан молитвеног сећања светог императора Јустинијана Великог, 27. новембра 2020. године, у Московској Духовној Академији одржана је научно-практична конференција у спомен императора Јустинијана.

Конференцију су заједно организовали Московска Духовна Академија и комисија црквеног права Међусаборског присуства Руске Православне Цркве. Због пандемије вируса корона, већина учесника конференција је наступало преко интернета.

На почетку конференције ученицима се обратио ректор Московске Духовне Академије епископ звенигородски Теодорит, који је истакао допринос императора Јустинијана у развијању црквеног права и очувања Православља. У име комисије црквеног права Међусаборског присуства Руске Православне Цркве учесницима се обратио епископ зеленоградски Сава, који је говорио о раду комисије и значају проучавања црквеног права.

У раду комисије учешће су узели професори Московске Духовне Академије, професор из Свето-тројицке семинарије у Џорданвилу и студенти докторских студија Московске Духовне Академије.

Током конференције било је изложено осам радова, који су се углавном тицали живота и делатности императора Јустинијана. Такође су разматрана актуелна питања црквеног права. Активну дискусију изазвала је тема значаја канона Православне Цркве у данашње време.

Надовезујући се на тему о актуелности канона, Николај Сапсај, студент Српске Православне Цркве на докторским студијама Московске Академије, у свом излагању је истакао да у данашње време у православном свету постоји много питања и проблема који изискују саборног решења. Као један од покушаја да се дају одговори и превазиђу проблеми, у раду је анализирана могућност кодификације канона Православне Цркве и да ли би и какав би значај она имала за јединство у православном свету.  

На крају конференције модератор и главни организатор професор протојереј Александар Задорнов захвалио је свима који су узели учешће и изразио жељу да се сваке године на дан молитвеног сећања светог императора Јустинијана организује овакав научни скуп како би разменили мишљења и дискутовали о актуалним питања из црквеног права.

 

Извор: сајт Московске Духовне Академије