Московско свештенство подарило офтамолошки томограф болници

Руска Православна болница Светог Алексија добила је недавно нов офтамолошки томографски скенер, који ће се користити у њеном новом хируршком офтамолошком центру.

Сасвим нова медицинска опрема купљена је новцима које је сакупило московско свештенство уместо цвећа поводом рођендана Његове Светости патријарха Кирила, који је 20. новембра напунио 73 године.

Истиче се да је лично Свјатејши замолио свештенство и парохијане да не купују цвеће, него да набаве неопходну болничку опрему. Офтамолошки томограф се користи при томографији оптичке кохеренције, а то је савремени дијагностички метод испитивања који омогућава да се стекне слика о свим нивоима ретине, хороида и пигментног епителијума ретине. За време скенирања лекар одмах види измене. Иначе, овај инструмент је јапанског порекла.

Болница Светог Алексија, митрполита московског, може да прими 280 пацијената, и то је највећа медицинска установа Руске Цркве у којој се лече људи из свих области Русије, без осврта на њихову верску припадност. Сви пацијенти се испитују и лече бесплатно.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)