Москва дочекала крст Светог Андреја Првозваног

У петак, 19. јула 2013. године, у Москви је свечано дочекана велика хришћанска светиња – крст на коме је био разапет један од ученика Исуса Христа, Свети апостол Андреј Првозвани. Јединствена реликвија која је пристигла из грчког града Патре борави у Русији од 11. јула. Крст је после Санкт-Петербурга и Подмосковља пристигао у престонички храм Христа Спаситеља.

Данас је од крста у облику слова Х, на коме је 62. године у грчком граду Патри разапет Свети апостол Андреј, остало мало. Свети остаци су положени у ковчег. - Крст је, као и апостол Андреј, имао тешку судбину, каже потпредседник Фонда Свехвалног апостола Андреја Првозваног г. Михаил Јакушев.

Крст је сведок мученичке смрти Светог Андреја Првозваног. И сам крст је, колико год то било чудн, био жртва богоборачких снага. У току Француске револуције атеисти су и за њега припремили мученичку смрт - бацили су га у ватру, али захваљујући верним људима светиња је сачувана до данашњих дана.

До сада се овој светињи се током боравка у Руској Православној Цркви поклонило око 300.000 људи. Дуго пре доласка реликвије у храм Христа Спаситеља, верни народ је у бескрајним колонама прилазио московском храму од раног јутра аиакоје светиња у храм стигла тек у подне.

Поклоњењем крсту Андреја Првозваног у Москви започињу свечаности посвећене 1025-годишњици крштења Русије. Овај јубилеј ће у Русији, Украјини и Белорусији, на празник Светог равноапостолог кнеза Владимира, бити обележен богослужењима и духовним свечаностима.

Велика светиња ће 25. јула, у пратњи делегација свих помесних Православних Цркава, специјалним возом походити Кијев, а затим и Минск.

Извор: Глас Русије