Москва жели да се укључи у обнову манастира на Косову и Метохији

Москва Министарство спољних послова Руске федерације ствара дугорочан план како би се помогло обнови православних богомоља на Косову и Метохији. "Руски председник је иницирао прављење плана на основу кога би се помогло у обнови културно-историјских споменика Српске Православне Цркве на Косову и Метохији, који су под заштитом УНЕСКО-а и како би се створили фондови за завршетак пројеката," пише у данашњем саопштењу Министарства спољних послова Руске Федерације.

Руска Федерација ће помоћи и свим институцијама које раде на овим пословима тако што ће послати у помоћ своје архитекте, инжињере, технологе, консерваторе и рестаураторе на Косово и Метохију.

Од 2000. године наовамо уништено је, или оштећено, око 150 манастира и цркава укључујући и оне споменике који су под заштитом УНЕСКО-а; чији генерални директор г. Коихиро Мацура апелује на цео свет да помогне приликом обнове и чувања уништених или оштећених историјских и архитектонских споменика на Косову и Метохији, јер су део и светске баштине.

Извор: Interfax religion