Москва:Србе не присиљавати на прихватање независности

МоскваМОСКВА, 4. марта (Танјуг) - Званична Москва саопштила је вечерас да на Косову и Метохији и даље влада напетост изазвана једностраним проглашењем независности и изразила озбиљну забринутост због позива присталица независности Уједињеним нацијама и снагама Кфора да свим средствима обнове албанску управу у српским областима, врате Албанце у локалне полицијске структуре и на царинске пунктове на административну границу са Србијом.

"Све то изазива код нас озбиљну забринутост. Очигледно је да покушаји насилног приморавања косовских Срба да се помире са независношћу Косова могу само да испровоцирају даље погоршање стања у Покрајини", упозорио је у изјави званични представник руског Министарства иностраних послова Михаил Камињин.

"Српски становници (Косова) категорички одбијају да се помире са противправном суверенизацијом", истакао је Камињин, додајући да се шире њихови протести, нарочито у областима где компактно живе на северу Покрајине, као и у јужним енклавама.

Оцењујући ситуацију на Косову, представник руског МИП-а је рекао да косовски Срби игноришу органе власти које формира Приштина, као и "нелегално распоредјену мисију Европске уније", а да српски представници у Косовској полицијској служби одбијају да признају њено руководство, које сматрају делом нелегитимних извршних органа Приштине.

"За то их приморавају да се повуку из службе", рекао је Камињин.

Руски медији пренели су из Њујорка изјаву сталног представника Русије при УН Виталија Чуркина да "Савет безбедности УН пажљиво прати догадјаје на Косову".

"Резолуција 1244 СБ УН остаје на снази све док не буде усвојена нова", рекао је представник Русије која у марту председава Саветом.

Чуркин је рекао да "све приче о томе да ће мировњаци бити повучени из Покрајине, представљају само гласине", да су само "активности мировњака на Косову апсолутно законите", пренео је Итар-Таш.