Мозаик из 5. века са натписом и изображењима животиња пронађен у Адани

Нови мозаик исписан наводима из Библије пронађен је у јужном турском граду Адани за време ископавања која су подузели заједно Одељење за културно наслеђе при Министарству за културу и туризам и Регионална управа музеја. Мозаик од 120 квадратних метара пронађен је на приватном имању у Карку недалеко од Адане. Према мишљењу археолога, овај мозаик потиче из 5-6. века и изображава шеснаест различитих животињских фигура, међу којима и змију, лава, овцу, леопарда, вука, козу и бика. Дивље и домаће животиње су представљене како спавају или како их хране или како једу храну једна друге.

Група истраживача која је радила по налогу Управе музеја, рашчитала је древни библијски текст на грчком у коме се вели да су дивље и домаће животиње живеле заједно и делиле исту пашу. Тај преведени текст цитира стих пророка Исаије 65,25 где се каже „Вук и јагње заједно ће пасти, и лав ће јести сламу као во; а змији ће бити храна прах; неће удити ни потирати на свој светој гори мојој, вели Господ.“

Научно истраживање на мозаику се наставља и он је унет у лабораторију новог музејског комплекса који се подиже у Адани. Из Регионалне управе за културу и туризам надају се да ће ово откриће допринети развоју туризма у овоме граду.

Извор: Pravoslavie.ru (превод Информативне службе СПЦ)