"Мртво гробље" у Прахову код Гламоча

Идући веома лошим путем од села Оџака у правцу села Стекероваца, или обрнуто од Стекероваца ка Овацима, у подручју атара Општине Гламоч, путник намјерник наићи ће на ''мртво гробље'' смјештено испод села Прхова. Рекох ''мртво гробље'' јер колико се да примјетити одавно се у њега не сахрањују упокојени.

Човјеку уздах измами огроман камени крст с лијеве (односно с десне) стране пута. Тек кад човјек крочи на ово ''мртво гробље'' и увиди ''усахле гробнице'' са чуђењем се пита: из којих ли је времена ово гробље и чије кости почивају у гробницама прекривеним танким слојем земље која се тако улегла у гробнице? По неким приповједањима старих мјештана Прхова и цијелог Горњег Гламочког поља велик камени крст припада браћи Синобад из Книна који су сердари или хајдуци били, који су хајдуковали против Турака на овим просторима. Судећи по гробовима около великолога крста могло би се закључити да је ''мртво гробље'' у Прхову гробље српских хајдука и сердара, или ускока из подручја Далмације која је у то вријеме била под Венецијом.

Бићемо пресрећни ако од посјетиоца нашег сајта сазнамо више о овом мистериозном гробљу. Управо из тог разлога и пишемо очекујући Гламочане да нас или демантују или потврде наше претпоставке.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка