Мултимедијалне радионице у Љубљани

Мултимедијалне радионице у Љубљани
Мултимедијалне радионице у Љубљани
Мултимедијалне радионице у Љубљани
Мултимедијалне радионице у Љубљани

Од 12. до 16. октобра 2016. године у просторијама парохијског дома при храму Свете браће Кирила и Методија у Љубљани одржане су радионице дечје и омладинске анимације. На радионицама су учествовала дјеца, полазници веронауке и часова српског језика при љубљанском храму, њихови родитељи, баке, учитељи, као и свештеници ове црквене заједнице са породицама.

Радионице су реализоване из потребе да се на креативан начин осавремени и разигра наставни процес веронауке и српског језика, као и да се преосмисли употреба медија са којима су данашња деца у свакодневном контакту. Задаци који су овом приликом постављени пред учеснике радионица су били представљање свога града, своје православне заједнице у том граду и учење ћириличног писма.

Уз дружење у радној, стваралачкој атмосфери, свако је врло брзо нашао своје мјесто у групи, у складу са својим интересовањима. Док је једна група моделовала од пластелина ћирилична слова,  друга знаменитости Љубљане, трећа група је анимирала направљене фигуре, четврти су се пронашли у снимању репортаже о целом догађају, а све то уз свесрдну помоћ родитеља, баки, учитеља  и свештеника. Нећемо изоставити да поменемо ни укусне кифлице, пите и јабуке, које су с љубављу припремале маме и поједини парохијани у жељи да подрже и на овај  начин се укључе у процес стварања филма.

Окупљени око истих креативних задатака и циљева, парохијани ове црквене заједнице су имали прилику да се боље упознају, остваре ближу сарадњу, односно да заједничаре, до чега је веома тешко доћи у условима отуђености који владају у савременим градовима. Резултат радионица је анимирани филм „Азбукољуби“, који ће ускоро бити постављен и моћи да се погледа на интернет страници Црквене општине љубљанске.

Радионице су се одвијале под руководством Студија за јечију и омладинску анимацију „ДОМ“ из Сремских Карловаца, који има вишегодишње искуство у снимању анимираних филмова са дјецом. Ово искуство је признато бројним наградама на међународним фестивалима. Организатори радионица су Црквена општина љубљанска и Културно-просвјетни центар „Свети Кирило и Методије“ уз финансијску подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска