Муслимани могу честитати хришћанима празнике

Муслимани могу честитати хришћанима Божић, а и све друге празнике и размењивати с њима поклоне. До овог закључка је дошла једна фатва каирске џамије Ал Азар, како јављају египатске новине Ал Ахрам. Према овоме, ислам тражи од својих следбенике да јачају своје везе пријатељства и саосећања са другим људима.

Толеранција, миротворачка сарадња и љубазност између муслимана и хришћана, кад су у питању празници, не само да је прихватива него је и пожељна, изјавио је „Интернационални електронски Фатва центар“ Ал Азара на свом фејсбук налогу. Наводи се и да је пророк Мухамед лично прихватао поклоне од краљева и владара.

Реч је о првом званичном мишљењу установе која дозвољава муслиманима гестове поштовање кад су у питању немуслимански празници. Па и до сада су поједини представници Ал Азара дозвољавали такве празничне поздраве хришћанима.

Џамија Ал Азар је једна од најстаријих џамија у Каиру и једна од најзначајних богомоља у Египту. При њој ради универзитет са 20.000 студената који важи као најзначајнији верски ауторитет сунитског ислама.

Извор: катпрес (с немачког Инфо служба)