Муслимани прихватили извињење Патријарха српског

Поводом изјаве Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја у којој изражава жаљење и упућује извињење због своје несмотрене изјаве која је повредила осећања многих муслимана, Ријасет Исламске заједнице Србије објавио је следеће саопштење за јавност:

Једино Бог не греши. Људи греше, а када то чине на Бога хуле; Богу је угодно кад се човек каје и затражи опрост. Богу је још угодније када човек човеку прашта, зато нека Вам је просто, да нас Свевишњи подржи да се међусобно не вређамо и да животна искушења и срећу поделимо у миру и поштовању.

Само међусобним уважавањем и поштовањем свачије особености можемо постићи квалитетан суживот на опште задовољство.

На извињење Његове Светости реаговала је - у нешто друкчијем тону, али у основи такође позитивно - и Исламска заједница у Србији, са седиштем у Новом Пазару. Доносимо изјаву муфтије Муамера еф. Зукорлића:

Извињење је свакако прихватљив корак, чиме се не могу санирати последице изазване претходном изјавом, али се могу ублажити. За нормализацију наших односа од пресудног је значаја даље понашање Српске Православне Цркве према Исламској заједници. Црква је институција са најјачим утицајем на државу. Зато њена одговорност надилази одговорност осталих Цркава и верских заједница.