Муслимански и јеврејски великодостојници учинили „историјску“ посету Аушвицу

Муслимански и јеврејски верски великодостојници одали су почаст жртвама холокауста током „историјске“ - како је описано - заједничке посете логору смрти Аушвицу, неколико дана пре 75- годишњице ослобођења Аушвица, када је совјетска Црвена армија ушла у логор 27. јануара 1945.године.

Генерални секретар Муслиманске светске лиге Мохамед бин Абдулкарим Ал-Иса нагласио је да је посета 60 верских великодостојника логору смрти „света дужност и велика част“. 

Генерални секретар је клечао док је предводио исламске молитве у близини меморијалног споменика у Аушвицу посвећеном страдању више од милион људи, већином Јевреја, које је нацистичка Немачка погубила у логору.

Давид Харис, лидер Америчког јеврејског одбора са седиштем у Њујорку, који је организовао посету, нагласио је да је то „највиша делегација исламског руководства која је икада посетила Аушвиц или било који нацистички немачки логор смрти".

До посете је дошло у знак сећања на логор смрти Аушвиц на 75. годишњицу његовог ослобађања.

Од шест милиона Јевреја које су нацисти убили током Другог светског рата, један милион је убијен у Аушвиц-Биркенау, углавном у злогласним гасним коморама.

Извор: orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Информативне Службе)