Музеј Свете Матроне московске отвара се у њеном родном месту

У селу Себино у округу Кимовску  у Тулској губернији, биће основан Музеј Свете Матроне московске, koja je рођена ту.

„Тренутно, у изградњи је једна дрвена кућа где ће бити смештен овај музеј. Нови музеј се отвара 22. новембра, на рођендан овог свеца“, како се наводи у саопштењу регионалне владе.

Мошти Свете Матроне се чувају у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Москви. Света Матрона je рођена 1885. године у Тулској губернији. Она не само да је била потпуно слепа по рођењу, него уопште није имала очи, али је зато девојчица имала дар исцељивања и прозорљивости. Према подацима из њеног живота, од раног доба она не само је могла да види све грехе и криминална дела људи, већ и њихове мисли. Она је могла осетити опасност кад је у близини, као и да предвиди природне и јавне опасности. Њене молитве су лечиле људе од њихових болести и пружале утеху у њиховој жалости.

Матрона се 1925. године преселила у Москву где је живела до краја њеног живота. 2. маја 1952, земаљски живот Свете Матроне се окончао. Пре своје смрти рекла је „Сви, дођите к мени. Причајте ми, док сам жива, о својим невољама. Слушаћу и помоћи вас.“ У октобру 2004, на Светом Архијерејском Сабору, Света Матрона је проглашена за светитељку.

Извор: Православие.ру