Музички едикт у Коларацу

Музички едикт у Коларацу
Музички едикт у Коларацу
Музички едикт у Коларацу
Музички едикт у Коларацу

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у сусрет годишњици Миланског едикта, синоћ је у Коларчевој народној задужбини одржан концерт у оквиру међународног фестивала духовне музике Музички едикт. Промотери фестивала су Црквено-певачка дружина Бранко и катедрални хор Саборне цркве у Нишу. Програм је почео тропаром Пасхи (Васиљев), са солистима јерејем Зораном Филиповићем, Јованом Миладиновић и Маријаном Радосављевић.

Присутнима се, затим, обратио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј који је благословио фестивал и топлим речима подржао идеју да се у сусрет прослави великог јубилеја Миланског едикта (313-2013) одржи велики међународни фестивал духовне музике.

После Патријархове беседе уследио је целовечерњи програм: Тебе Бога хвалим, Стеван Ст. Мокрањац; Покајничка молитва, Владимир Милосављевић, са солистом јерејем Зораном Филиповићем; Да исправитсја молитва моја, Павел Чесноков, са солистом Јованом Миладиновић; Немој ме оставити у време старости, Павел Чесноков, са солистом Михаилом Кругловим; Под твоју милост, Темелов, са солистом Драганом Молес; а затим је Дечји хор Бранко извео: Услиши нас Боже наш, на тескт светог владике Николаја Велимировића, у пратњи оца Николе Пешића на гитари, музику за ову композицију написала је Жана Бичевска; затим је хор отпевао Ерген деда, П. Љондев. На крају је наступила Нишка црквено певачка дружина Бранко, са песмама Еј драги драги, Косовски божурови (текст и музика Драган Николић аранжман Бојан Станковић); VII руковет Стеван Ст. Мокрањац; са солистом: Марком Милановић; Легенда о дванаест разбојника, са солистом: Михаилом Кругловим; Ода Светом цару Константину, Новак Радуловић.

Кроз програм присутне су водили наратори Емилија Радмиловић и Ивица Џунић.

О извођачима:

Црквено певачка дружина Бранко родила се као плод љубави народа и Цркве. Огласила се 1. септембра 1887. у тек изграђеној Саборној цркви, за време столовања Епископа нишког Димитрија Павловића. Тај први црквени хор, настао после ослобођења од Турака, добио је име по чувеном песнику српског романтизма Бранку Радичевићу. Од оснивања па до данашњих дана хор Бранко никада није престао са радом. Већ пуне 123 године овај хор саслужује са нишким Епископом и свештенством у нишком катедралном храму. Из дуге и бурне историје хора издвајамо да је хор наступао између два светска рата на читавом Балкану (Софија, Бања Лука, Сремски Карловци...), проносећи славу српске хорске музике. У истом периоду хор добија орден Светог Саве трећег степена, дукат од краља Александра Карађорђевића, дружинску заставу од краља Петра II Карађорђевића. После II светског рата хор „Бранко је поделио катакомбну судбину српске Цркве и дуже од 40 година био ван токова друштвеног живота певајући само у цркви. Од 1990. године ансамбл је потпуно обновљен, а са новим чланством долазе многе нове прилике за наступе: фестивал хорске музике у Ротенбургу, фестивал у Марктобердорфу, концерти у Грчкој, Италији, Аустрији, Немачкој, Белорусији, Украјини, Русији, Бугарској, Словенији, Републици Српској, Великој Британији, Луксмебургу, Белгији, Пољској, Чешкој, САД-у и Канади. Хор је носилац ордена Светог Саве другог степена од 1997. године, ордена светог апостола Павла 1999. године, као и ордена светог цара Константина од 2007. године. Од 2009. године хор је оснивач међународног фестивала „Музички едикт".

Сара Цинцаревић, диригент хора „Бранко", рођена је у свештеничкој породици у Призрену. Већ као петанестогодишња девојчица води хор православне цркве у Ђаковици. У периоду од 1981. до 1983. диригује подмладком Првог београдског певачког друштва. Године 1990. преузима Нишку црквенопевачку дружину „Бранко" и од тада је на њеном челу.

Дечји хор Бранкоје основан 1994. године. Чланови овог хора су деца узраста од 6 до 16 година. Репертоар хора чине духовна и народна хорска музика најпознатијих композитора из Србије, али и из других земаља. Дечји хор Бранко" редовно учествује и пева на Литургијама. Хор приређује концерте о великим празницима као што су: Божић, Савиндан, Васкрс, Свети цар Константин и Видовдан. Хор је девет пута имао турнеје по Грчкој. Године 2008. дечји хор Бранко је позван од стране Бугарског министарства за културу да приреди концерт у граду Балчик. У Хајновци у Пољској, 2009 гододине Дечји хор Бранко освојио је прву награду у својој категорији.

Јована Микић, диригент Дечјег хора Бранко налази се на његовом челу од оснивања 1994. године. Рођена је у Призрену у свештеничкој породици. Њено основно музичко образовање је започело у родном граду. Већ у средњој школи почела је да диригује у дечјем хору у Ђаковици, а касније и у омладинском хору у Пожаревцу. Задњих шеснаест година се налази на челу дечјег хора Бранко.