На Цетињу oдржан 16. православни дјечји сабор

На Цетињу oдржан 16. православни дјечји сабор
На Цетињу oдржан 16. православни дјечји сабор
На Цетињу oдржан 16. православни дјечји сабор
На Цетињу oдржан 16. православни дјечји сабор

Светом архијерејском Литургијом, коју је са свештенством служио Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије 29. августа 2015. године у Цетињском манастиру је почео 16. православни дјечји сабор.

Традиционална манифестација коју сваке године у августу организује Митрополиоја црногорско-приморска овога пута била је посвећена хиљаугодишњици мученичке кончине Светог Јована Владимира, зетскога краља мученика (1016 – 2016.) и одржана је по слоганом: Крст си свијетли проповиједао свима, крст што ти се са небеса јави.

У литургијској проповиједи на крају Свете литургије, Митрополит Амфилохије је рекао да Господ Исус Христос воли све људе и сва створења, али да највише воли дјецу. „Зато је и рекао својим ученицима, кад су их они спречавали да приђи њему: Пустите дјецу да долазе к мени“, рекао је мМитрополит Амфилохије.

Након Литургије услиједила је на платоу испред Цетињског манастира свечаност званичног отварања манифестације. Позрављајући дјецу, Митрополит Амфилохије је казао да се налазе на Цетињу, у духовном и краљевском центру, поред руке Светог Јована Крститеља и моштију Светог Петра Цетињскога.

„Ево нас ове године да прославимо онога првога краља, Петровићи су наследници његови, краља зетскога, дукљанскога, српскога Јована Владимира, и да обиљежимо хиљаду година од кад је он мученички настрадао  и себе и своју жртву уградио да би нас освијетлио и просвијетлио. И зато је он једно од најдивније дјеце у нашему роду и народу“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Амфилохије је рекао да се Свети Јован Владимир од малих ногу васпитавао у страху Божјем. „Отприлике као и ви данас“, казао је Владика дјеци отварајући манифестацију.

У име Престонице Цетиње, учеснике Сабора је позравио секретар Секретаријата за омлаину Божидар Дрецун. У наставку Сабора дјеца су показала своје знање из вјеронауке, цртања, хорског и соло пјевања. Организоване су ликовна и музичка радионица и пригодан спортски програм. Историчар Предраг Вукић одржао је предавање о Светом Јовану Владимиру, а онда је одржан квиз знања о овом светитељу Цркве Божје. Побиједила је екипа вјеронауке при Цетињском манастиру, док су друго и треће мјесто припали школама вјеронауке пкучко-братоножићке парохије и вјеронауке при подгоричком Саборном храму. У категорији лиоковна радуионица у награђени су шестогоишња Јелена Радиновић из Улциња, десетогодишња Тамара Петровић са Биоча и петнаестогодишњи Виктор Мијовић из Колашина. За најбољег вјероучитеља у протеклој години проглашен је протојереј Синиша Смиљић, парох паштровићко-тудоровићки.

На Сабору је учествовало преко 1 500 дјеце, полазника школа вјеронауке из свих крајева Црне Горе: из Старог Бара, са барског Саборног храма Светог Јована Владимира, Цетиња, из Никшића, Берана, Паштровића, Подгорице (црква Светог Ђорђа), Херцег Новог, Погорице (школа гусала), Сутомора, Ријеке Црнојевића, Поа (Х. Нови), Подгорице (Доња Горица), Сушћепана (Х. Нови), Подгорице (Саборни храм), Погорице (КУД „Ђурђеванско коло), Зеленике, Подгорице (Стари аеродром), Никшића (Страшевина), Подгорице (Толоши), Подгорице (Златица), Даниловграда, Котора, Бијелог Поља, Подгорице (Момишићи), Зете, Вирпазара, Тивта, Улциња, Будве, Кртола, Куча, Колашина, Врањине, Будве (Маине) и Грбља.

Такође су учествовала и дјеца полазници вјеронауке на српском језику из Скадра и на руском језику из Бара.

Манифестацији су присуствовали донедавна амбасадорка Украјине у Подгорици Оксана Сљусаренко, представници Амбасаде Руске Федерације, директори цетињских основних школа, као и представници наше мањине у Албанији.