На Доброј Води у Вуковару прослављен празник Свете Петке

Крај извора и иконе свете молитве нам у небеса лете

Празник Преподобне мученице Параскеве - Свете Петке слављен је испред њој посвећене цркве изграђене 1807. године у вуковарском излетишту Адица. У подножју црквице и данас извире вода за коју народ верује да је чудотворна.

На вањском олтару у присуству више стотина верника Свету Литургију служили су протојереј-ставрофор Душан Колунџић, парох у пензији, протојереј Радисав Трајковић из Инђије, јереј Ненад Драгичевић из Борова и ђакон Вукашин Цветојевић. Молитве за помоћ души и телу верницима читали су протонамесници Миљен Илић и Љубенко Јовић.

За време Литургије певало је певачко друштво храма Свете Петке на Доброј Води под руководством протојереја-ставрофора Јована Радивојевића.

Света преоподобна мученица Параскева је уградила се у животе свих нас, уградила  је сведочанство своје вере које је остало присутно у бројним генерацијама послије ње, све до наших дана. У беседи окупљеним верницима прота Душан Колунџић истакао је значај Преподобне мученице Параскеве, као хришћанке и светитељке, која је послушала Христа и глас Његов: - Јер Света Параскева је знала да мученичка смрт води у Царство Небеско и заједницу с Христом, истакао је прота Душан.

- У хришћанству је жена добила велики значај, она је мајка и материнство је највећи дар од Бога, саветовао је прота бројним младим члановима цркве који су били на Светој Литургији. Посебно је истакао пример Царице Милице која је мудро управљала земљом Србијом.

Поред бројних младих брачних парова који су дошли с децом у наручју и примили Свето причешће, у мноштву верника сусрели смо и носиоца ордена Светог Саве другог степена, старину Вељка Шувака из Петроваца, који редовно долази у ову светињу, а захвалан је Богу што је овде данас заједно с бројним народом српским.

Своје поздраве и благослове на крају богослужења упутио је и старешина храма прота Јован Радивојевић, који је захвалио овогодишњим кумовима Радивоју, Вери и Стефану Дошену из Вуковара на принесеним славским даровима као и крстионици коју су поклонили светом храму.

На крају Литургије народ је прилазио икони Свете Петке, целивао је и примио нафору из руку свештеника. Видно задовољан овим капљицама Божје милости које се изливају на данашњи дан на Доброј Води у Вуковару, верни народ је отишао својим домовима радостан и испуњен духовном милином.

Прота Предраг Азап