На Исланду први пут прослављен Савиндан

Светосавском духовном академијом обележена школска слава. Српска школа „Манасија" обележила је школску славу у једној од најлепших концертних дворана на Исланду, Салурину. Српска школа „Манасија" основана је и почела да ради 12 септембра 2009 године. Оснивач школе је Небојша Чолић који је такође 2004 године основао хор „Манасија", благословом и именовањем од Његовог преосвештенства епископа Британско скандинавског Г. Доситеја.

Учесници програма су били: Хор „Манасија" који је одпевао три духовне композиције и то Први антифон, Свјати Боже, Херувимску песму а затим се дечји фолклор „Манасија" представио са сплетом игара из Србије(кореограф Ана Марковић). На крају су гости,је исландки хор „Копавогскиркја", одпевали две композиције исладских аутора: Отче наш и Ноћ је била предивна(божићна песма), Алилуја и Тебе појем од Ст.Ст. Мокрањца.

Гостима се први обратио Небојша Чолић говорећи о Светом Сави и светосавском путу, као једини православни свештеник на Исланду беседио је јереј Руске православне цркве о. Тимофеј Золотуски, затим је Владимир Павловић прочитао говор Матије Бећковића о Светом Сави а Николина Ремић(7) одрецитовала песмицу о Светом Сави . На крају програма свој деци су уручене похвалнице, за вредан рад у школи „Манасија" , и посебан поклон: мајице са грбом школе и натписом „Манасија, ја волим фолклор".

Небојша Чолић