На католичком Кирхентагу очекује се 50.000 учесника

Велики хришћански римокатолички скуп, Кирхентаг, под мотом "Тражи мир" одржава се од 9. до 13. маја 2018. године у Минстеру. Очекује се присутво председника Штајнмајера, канцеларке Меркел, кардинала Турксона и нобеловца Сантоса. Десетине хиљада посетилаца очекује се на 101. немачком католичком Кирхентагу (црквенонародном сабрању) почев од сутра, среде, у Минстеру. На сабрању које ће трајати до недеље, биће приређено око 1.000 догађања, уз око 50.000 регистрованих сталних учесника,  саопштио је Централни комитет немачких католика као организатор. Осим тога, у метрополи Вестфалије очекује се још 20.000 дневних гостију.

Програм се фокусира на тему „Тражи мир“ са многим богослужењима и око тридесетак "великих подијума" о политичким и верским питањима, укључујући и посебну тему антисемитизма. Свој долазак су потврдили сви немачки дијецезални бискупи, као и немачки савезни председник Франк-Валтер Штајнмајер и канцеларка Ангела Меркел. Штајнамајер ће говорити на тему "Мир преко међународне сарадње", док ће Меркелова учествовати у разговору у петак са кардинал Петером Турксоном на тему како се опходити према агресивном режиму.

Други међународни гости су колумбијски председник и добитнику Нобелове Хуан Мануел Сантос, који ће излагати о сузбијању насиља у својој земљи, док ће комесар ЕУ за пољопривреду Фил Хоган говорити на панелу о пољопривредним и климатским променама. Режисер Вим Вендерс приказаће свој филм "Папа Фрања - човек од речи" који 14. јуна стиже у аустријске биоскопе. Вођа Зелених/ЕФА групе у Европском парламенту Ска Келер говориће са председником Немачке бискупске конференције кардиналом Рајнхардом Марксом на тему "На који начин извући Европу из кризе смисла?"

Међу говорницима на планираним панел дискусијама су неки од Аустрије, укључујући и теологе Регину Гренопел (Беч) и Зигрида Ретенбахера (Инсбрук) о миграцијама народа, док ће старозаветник Лудгер Швинхорст-Шенбергер (Беч) излагати о јеврејском и хришћанском тумачењу Библије.

Дани немачких католика,  Кирхентаг, на којима је ова Црква представљена у јавности са својим удружењима и институцијама током неколико дана, одржавају се обично сваке две године у различитим градовима. Последњи је био у Лајпцигу 2016. године. Минстер је последњи католички дан пре трећег тзв. Екуменског Кирхентага 2021.г. у Франкфурту.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)