На Косову нису у току међуетнички сукоби већ погром српског становништва

Према најновијим информацијама у пламену је епископија призренска и саборни храм Св. великомуценика Георгија из 19. века, потврђују монаси Св. Архангела. Непозната је судбина јеромонаха Мирона Косаћа који је био у Епископији са немачким војницима. Претпоставља се да је евакуисан у немачку војну базу. У пламену је и храм Св. Спаса из 14. века који се налазио на брду изнад старог дела града.

Епархија рашко-призренска саопштава јавности да на Косову и Метохији нису у току никакви међуетнички сукоби већ класичан ПОГРОМ ненаоружаног и незаштићеног српског становништва. Док горе српске болнице, куће, Богословија, цркве и док се Срби убијају из снајпера КФОР показује потпуну неспособност да заустави дивљање Албанаца а албански лидери мирно и спокојно чекају коначан завршетак етничког чишћења које треба да заврши питање коначног статуса Косова и Метохије да би изразили своје жаљење и "забринутост".

Називање ових догађаја међуетничким сукобима представља највећи могући злочин јер су у свим данашњим збивањима Срби искључиво жртве, а сукоби се воде између међународних снага и Албанских хорди које дивљају градовима и селима Косова и Метохије.

Неизвесна је судбина преосталих Срба у Витини где је последњу поруку за помоћ послао свештеник Драган Којић, српске куће у Гњилану су у пламену. Призреном дивљају хорде Албанаца које уништавају све српско пред собом. Повратничка српска села су у сталној опасности док централна косовска српска села полако бивају уништавана и паљена.

Посебно је трагично у Призрену где се не зна ништа о преосталих 60-так Срба, посебно о 8 Срба који су били у згради запаљене Богословије. Јеромонах Мирон преноси да градом одјекује урлање и пировање уз паљење српске имовине. У великој су опасности светиње као што је храм Богородице Љевишке и друге средњовековне цркве у граду.

Међу Србима све више сазрева уверење да је овај развој догађаја практично планиран од стране албанских екстремиста и њихових ментора како би се коначно етнички очистило Косово и Метохија од Срба.

Епархију рашко-призренску запрепашћује чињеница да КФОР и УНМИК не дозвољавају државним институцијама, војним снагама и полицији Србије да помогну незаштићеном становништву. Уместо тога 8 милиона Срба треба мирно и с очајем да посматра арену у којој Србе кољу и убијају као звери. Немогуће је да 18.000 војника КФОР-а који располажу најсавременијом техником и оружјем нису у стању да зауставе овај погром. Немогуће је да међународни кругови нису у стању да натерају албанске лидере да обуздају своје јуришнике који пале све пред собом.

Епархија рашко-призренска још једном апелује на предузимање конкретних мера којим би се заштитило преостало српско становништво, имовина, светиње, али надасве животи деце и немоћних који ће бити највеће жртве ових небројених злочина које се из часа у час дешавају.