На Михољској Превлаци одржан Сабор православне омладине

Братство православне омладине Црне Горе „Свети Архангел Михаило“ двадесету годишњицу постојања и рада обиљежило је традиционалним Сабором православне омладине на Михољској Превлаци коме је присуствовало неколико стотина чланова православних организација из свих крајева свијета и бројни вјерници из Боке.

Сабор је обиљежен светом архијерејском Литургијом коју су служили Митрополит тернопољски и кремeнецки Сергије Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата и Епископ липљански Јован.

„Побожност, вјера, љубав су лијепе ријечи и врлине које се нарочито у млађем добу показују не толико ријечима колико дјелима. Запните мишице своје јер ћете одговор дати што сте урадили, а не што сте побожно хтјели, што сте покушали да урадите, а онда шта Бог да и срећа јуначка. Младост подразумијева одговорност за дјело, одговорност за намјеру, одговорност за оно што је покушано. Немојте се хватати у замке лажне побожности која пушта Бога да ради оно што треба човјек. Прегаоцима Бог даје махове, али само прегаоцима и једино њима“, поручио је младима уз ломљене славског колача епископ Јован, преносећи благослов српског патријарха Иринеја.

Митрополит тернопољски и кременецки Сергије пренио је епископу Јовану и учесницима двадесетог Сабора православне омладине на Михољској превлаци благослов Митрополита кијевског и све Украјине Владимира и даровао епископа и превлачки манастир иконама Печајевске и Курске Богородице.

„Није било лако бити члан Братства православне омладине, није било лако бити православни Србин у Црној Гори у протеклих двадесет година. Зато је и јесте велика част да данас прослављамо 20 година постојања једне велике организације и да честитамо и захвалимо се и новооснованом братству „Свети великомученик Димитрије“ из Колашина. Поздрављамо и Братство „Светог Василија Острошког“ из Никшића који су обновили свој рад, а поздрављамо и све друге и захваљујемо се. Данас су са нама наша браћа из Русије, Украјине, Бјелорусије, Аустралије, Новог Зеланда, САД, Канаде, Пољске, Чешке, Бугарске, Финске, Израела, као и из Србије и Републике Српске“, истакао је предсједник Братства православне омладине Црне Горе, јереј Миајло Бацковић који је уручио захвалнице заслужним члановима и пријатељима Братства.

У богатом културно забавном програму представили су се игром и пјесмом бројни чланови православне омладине из Русије, чланови православног кампа „Румија“ и гуслар отац Раде Радовић, а за све учеснике Двадесетог сабора православне омладине, братство манастира Михољска Превлака на челу са игуманом Бенедиктом приредило је трпезу љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска