На Михољској Превлаци представљена издања „Агапе“

На Михољској Превлаци представљена издања „Агапе“
На Михољској Превлаци представљена издања „Агапе“
На Михољској Превлаци представљена издања „Агапе“
На Михољској Превлаци представљена издања „Агапе“

Новинар Александар Гајшек, водитељ култне ТВ емисије „Агапе“ и Александра Нинковић Ташић, потпредсједница Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“ пред пуним духовним центром Манастира Михољска превлака, представили су књиге издавачке куће „Агапе“. У свом инспиративном обраћању Александар Гајшек говорио је о стваралачком надахнућу и личном путу духовног преображаја на коме је водио разговоре с неким од најзначајнијих личности нашег времена.

-Серијал „Агапе“ траје 13 година. Поводом 10 година серија да родила се идеја да објавимо књигу, да изаберемо најзапаженије интервјуе. Када су ту патријарх Павле, Емир Кустурица, Душан Ковачевић, Матија Бећковић, некако се избор сам наметнуо. Трудили смо се да имамо спортисте као што је Јелена Генчић, први тренер Новака Ђоковића. Ја је зовем „дискретни херој“. Била је 32 пута првакиња Југославије у тенису, завршила филозофију, историју умјетности, историју књижевности, читав радни вијек провела као ТВ редитељ, а „у пролазу“ одњеговала четири грен слем шампиона на четири различите подлоге што ниједан тренер није успио да уради. Ту су и интервјуи са рок музичарима, као што је Цане из „Партибрејкерса“, или као што је Радомир Михајловић Точак из „Смака“, који су дијелили своју животну филозофију- рекао је Гајшек.

Он је истакао да му од првих почетака рада на серији и издањима које је прати, има подршку академика Владете Јеротића, неуропсихијатра, психотерапеута и књижевника.

-Владета Јеротић инсистира на континуитету и често ми понавља цитат митрополита Амфилохија „Срби немају идентитета јер немају континуитета“. Нема тренутка гдје он не опомиње.  -“ У Србији ако се нешто роди и траје, већ је само по себи то чудо“. Ако траје двије, три, пет година то треба славити. Ако траје 10-15 година дајте, подржите, немојте да се то уништи. Одмах следеће године објавили „Агапе антологију 2“ гдје су интервјуи фантастичних људи од покојног оца Радована Биговића који је храбро износио своје мишљење о односу вјере и нације гдје је вјеру стављао изнад. Ту су и Раша Попов, Јован Ћирилов, Светомир Бојанин који је за живота добио част да се једна болница за дјецу зове по њему. Тумачећи натпис на пророчиштву у Делфима „Упознај себе“ он је рекао да то говори да човјек од како је спознао себе, није задовољан собом. Задовољан је кад је ослоњен на два стуба -то су етика и естетика – истакао је Гајшек.

Представљајући књигу „Звездоборци“ у којој су обједињење аутобиографије Николе Тесле, Михајла Пупина и Милутина Миланковића Александра Нинковић Ташић је истакла да је фасцинанто колико данас мало знамо о нашим највећим научницима. Нагласила је да је до архивске грађе тешко, али није немогуће доћи. Тако је на свјетлост дана изашао текст који је Никола Тесла написао о свом роду на енглеском језику који нажалост још није преведен, као и два његова ауторска текста која су у приватном власништву и до којих настоји доћи.

– У науци имате само три канона. Трећи канон прихваћен послије Галилеја је канон Милутина Миланковића „канон осунчавања“. И Тесла и Пупин и Миланковић пишу да су трагали за одговором на питање шта је свјетлост. Сва тројица пишу о духовном капиталу, својој вјери, вјери својих мајки. Сва тројица говоре да их је кроз живот водила та вјера, а не брига. Ми некако имамо угашен тај дио свијести о њима. Чинили су добро. Чинили су толико много добрих дјела да је то веће од њихове науке. Та њихова доброта, то што ми данас не знамо да је Михаило Пупин основао „Удружење ратне сирочади“, три Фондације. Да је само током Великог рата убризгао увијек истом динамиком двије трећине средстава у Краљевину Србију, а једну у Краљевину Црну Гору, скоро двије милијарде долара. Куповао је најљепша дјела српског сликарства. И „Сироче на мајчином гробу“ и „Херцеговачке бјегунце“ па тражи 1919. од Влаха Буковца у писму да му наслика Руђера Бошковића. Ми то ништа не знамо. На тој великој листи налази се и ово мјесто, Манастир Михољска Превлака. Отац Сава Јањић је нашао податке -Студеница, Грачаница, Жича, Охрид, Маркова црква, Пећка патријаршија сви су на листи даровања Михаила Пупина – рекла је Александра Нинковић Ташић.

Извор: Дан