На море без парадајза

Од 15. јуна преко граница Црне Горе туристи ће по аутомобилу моћи да пренесу само литар алкохолног пића, пет литара воде и до килограм суве хране у оригиналној амбалажи

Храна

На тло Црне Горе од 15. јуна неће моћи да крочи ни туриста нити авантуриста уколико не плати еколошку таксу од 30 до 150 евра. Од намирница које ће грађани жељни мора и одмора моћи да ставе у пртљажник „зелено светло" добили су само суво воће и поврће, литар алкохолног пића и грицкалице типа грисини, кикирики и семенке...

Ограничење уноса хране прецизирано је у најновијем Закону који је усвојила Скупштина Црне Горе и Уредбом о изменама и допунама, као и о висини и начину обрачунавања и плаћања надокнаде због загађивања животне средине.

„Закон о безбедности хране и Уредба о изменама и допунама примењиваће се на граници Црне Горе од 15. јуна", рекла је за „Политику" портпарол Министарства туризма Јелена Паовић.

Угоститељи кажу да се овим законом хтела прекинути пракса „неких туриста" да на летовање дођу са залихама хране и пића и „потроше новац само за парадајз или сладолед". То више неће моћи.

Туристи који буду одлучили да летују ове године на црногорском приморју плаћаће и еколошку накнаду због загађивања животне средине, према одлуци коју је влада почетком ове године усвојила.

Ту накнаду плаћају домаћа и страна, физичка и правна лица за коришћење друмских моторних возила и њихових прикључних возила приликом уласка на територију Црне Горе. Накнада важи годину дана.

Правилником је прецизирано да накнаду од 10 евра плаћају сва моторна возила за превоз путника која поред седишта возача имају највише још осам седишта. Накнаду од 30 евра плаћају сва моторна возила за превоз путника која поред седишта возача имају више од осам седишта и чија највећа дозвољена маса не прелази пет тона. Сва моторна возила за превоз путника која поред седишта возача имају више од осам седишта и чија је највећа дозвољена маса већа од пет тона платиће таксу у износу од 50 евра, док је накнада за теретне камионе 150 евра.

Туристи који крену на црногорско приморје у пртљагу могу имати сушено воће, поврће, гљиве, сирову кафу, зачине, чајеве, укупне тежине до килограм, као и литар алкохолног пића у оригиналној амбалажи и са декларацијом. Дозвољено је уношење и пет литара флаширане воде у оригиналној амбалажи.

У укупној количини до килограма може се унети храна која је у оригиналној амбалажи, намењена за директно конзумирање крајњег потрошача, која не захтева посебни температурни режим. Реч је о сендвичу, кексу, грисинима, кикирикију, семенкама... Не треба изгубити из вида да све ово заједно, до једног килограма, односи на аутомобил које прелази гранични прелаз без обзира на то да ли је у њему само возач или бар још два путника.

Како уверавају надлежни, „основни циљ Закона је да заштити здравље људи које је нарочито угрожено у току летње туристичке сезоне, када услед високих температура долази до брзог кварење хране која се неадекватно транспортује".

У складу са овим Законом Министарства здравља и пољопривреде припремљен је Правилник о ближим условима које треба да испуњавају храна биљног порекла, комбинована храна и остала храна и врсте и количине које се користе приликом уноса на територију Црне Горе.

- Храна према врстама и количинама из овог правилника може се унети у Црну Гору ако је реч о производима за исхрану деце и дијететској храни која се користи из здравствених разлога, а под условом да ти производи не захтевају посебан начин чувања. Ти производи морају имати декларацију и неоштећену амбалажу, осим у случају да се тренутно користе - каже Паовић.

Храна која се користи током путовања у средствима превоза не подлеже инспекцијском прегледу ако чини део путничког пртљага и намењена је путницима који ће користити током путовања. Обавештења о храни која се може унети на територију Црне Горе ускоро ће бити истакнута на видним местима на граничним прелазима.

За наредну туристичку сезону, како је то казао министар туризма Предраг Ненезић, очекује се посета са територије Србије на истом нивоу као и прошле године, која је према званичним статистичким подацима за 2007. годину износила око 400.000 туриста. Туристи из Србије и даље значајно учествују у структури туристичког промета Црне Горе са око 40 одсто учешћа у укупно оствареним ноћењима.

Извор: www.politika.co.yu - Новица Ђурић