На Папском латеранском универзитету нови магистериј између верске теологије

Међуверска теологија, нова је специјализација која се уводи на Папском латеранском универзитету од следеће академске године 2020./2021). Сврха тог новог формативног предлога је подстицати екуменизам, дијалог и културу сусрета.

Од следеће академске године се уводи нови двогодишњи студиј у сврху успостављања и неговања екуменског дијалога међу различитим хришћанским вероисповестима, у духу ‘културе сусрета’ којује много пута истакао папа Фрања. Реч је о магистерију из Међуверске теологије у екуменској перспективи и перспективи заједништва, који предлаже Теолошки факултет Папског латеранског универзитета.

Иницијативу је дао научни одбор који координира  теолог Ђузепе Лорицио, а који  чине представници различитих хришћанских вероисповести. Студиј обухвата шест модула: историјско-патристички, библијско-фундаментални, доктринарно-догматски, етичко-морални, литургијско-културални и мисионарски.

Сврха је специјализације из Међуверске теологије – објаснио је Лорицио – оспособити  кандидатеда могу дати знанствену и дидактичку димензију хришћанској теологији која темељи и чини обзор различитих цркви. Предавања ће држати – додао ј етеолог – католички професори, православни, реформисани из разних Цркви, а предност ће се давати свештеницима и лаицима како  би могли анимирати и служити  својим заједниц амакадасеврате у њих, и то у духу ‘културе сусрета’ коју предлаже упу папе Фрање.

Предлог новог магистерија одговара на Папин позив који  је упутио  поводом посете Папском латеранском универзитету 31. октобра 2019. године. Он је тада инсистирао на важности дијалога схваћенога више као васпитни критеријум него као начин живота или односа.

Извор: Vaticannews.va (са енглеског Информативна служба СПЦ)