На Петровдан Митрополит Иларион богослужио у Подворју СПЦ у Москви

На празник Светог Петра и Павла, 12. јула 2015, Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршиеј (ОСЦО), служио је Божанску Литургију у цркви св. Петра и Павла на Јаузи,  Подворју Српске Православне Цркве у Москви. Њему је саслуживао Епископ моравички Антоније, представник Патријарха српског код Патријарха московског и све Русије; затим, архимандрит Серафим (Шемјатовски), представник Православне Цркве Чешких земаља и Словачке код Патријарха московског и све Русије; протојереј Николај Балашов, заменик председника ОСЦО, и друго свештенство.

После молебана Митрополит Иларион узнео је молитву за мир у Украјини.

Епископ Антоније је поздравио Митрополита Илариона и захвалио му на заједничкој молитви и његовом раду и доприносу јачању међуцрквених односа. „Такође бих хтео да захвалим Руској Православној Цркви и руском народу на љубави и бризи коју сте показали за српски народ и Српску Православну Цркви“, рекао је Преосвећени.

У свом одговору Митрополит Иларион је поздравио братство храма поводом обележавања храмовне славе, Св. Петра и Павла, и пренео им је благослов Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила. „Вековима дуг однос између наших Цркава наставља се и данас у нашој заједничкој сарадња у међуправославној области, у шта спадају и припреме Свеправославног Сабора и други догађаји. Све ово посведочава  једногласје, љубав и међусобном разумевање које карактеришу природу односа између наших двеју сестринских Цркава,“ рекао је он.

Извор: Московска Патријаршија