На престо московских Патријараха избран Митрополит смоленски и каљининградски Кирил

Дана 27. јануара 2009. године у Москви је за новог Патријарха московског и целе Русије изабран Митрополит смоленски и каљининградски Г. Кирило.

Чланови највишег јерархијског тела Руске Православне Цркве вечерас су изабрали Митрополита смоленског и каљиниградског Г. Кирила за 16. по реду Патријарха московског и целе Русије. Митрополит Кирил је добио 508 (односно 72%) гласова, док је други кандидат Митрополит калушки и боровски Г. Климент добио 169 гласова (односно 24%). Укупан број пуноправних гласача био је 702, а да би нови патријарх био изабран, кандидат је морао да освоји више од половине гласова. Митрополит Минска и целе Белорусије Г. Филарет, који је био трећи кандидат, два сата пре гласања се повукао из избора, у корист Митрополита Кирила.

Са амвона Храма Христа Спаситеља, Митрополит јекатеринбуршки и кубански Г. Исидор прочитао је резултате гласања и обзнанио име новог Патријарха московског и целе Русије. Затим су звона овог велелепног Храма огласила новог Патријарха. Прво је зазвонило царско звоно, а потом и остала, те се Москвом разлегла историјска мелодија из 17. века.

Извор: www.mospat.ru (Званична Интернет страница Руске Православне Цркве)