На Пркосима освећен обновљени храм

На Пркосима освећен обновљени храм
На Пркосима освећен обновљени храм
На Пркосима освећен обновљени храм
На Пркосима освећен обновљени храм

Село Пркоси недалеко од Босанског Петровца доживјело је 29. јула 2012. године несвакидашњу радост и догађај за памћење. Након вишегодишње санације и реконструкције храма, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом освештао је цркву Успенија Пресвете Богородице, којег је запалила Армија БиХ 1995. године,.

Овом историјском освећењу претходила је вигодишња обнова самог храма, али и уређење екстеријера, односно црквене порте и ширег околиша. Тачно у 9,30 часова пред храм је стигао Преосвећени Владика Хризостом кога су дочекали  свештенство, народ и кумови храма Бранко-Мане Обрадовић, његова супруга Милена и син Никола. Испред улазних врата храма Преосвећеног Владику Хризостома поздравио је администратор парохије бјелајско-врточке протонамјесник Драган Шкалоња. У својој поздравној бесједи отац Драган је истакао велики допринос Владике овој обнови, те како је његов примјер инспирација за све свештенике и вјернике.

Послије троносања и освећења храма Преосвећени се кратком бесједом обратио народу и кумовима, честитао овај историјски и свети догађај, захвалио се кумовима, посебно г. Бранку Обрадовићу чију је ревност за храм и Цркву Божију истакао другима за угладење. Потом је позвао вјернике да се заједно моле Богу, благодаре Му за овај дар милости и човјекољубља. Преосвећеном Епископу Хризостому саслуживали су јереји Здравко Богојевић и Владимир Максимовић те протођакон Захарије Лангу из Јарослава, Русија.

У бесједи након Свете Литургије Владика Хризостом је говорио о потреби нашег личног и националног обновљења те додао: - Овај обновљени свети храм од данас ће служити да се у њему освећујете и спашавате молитвама и благодаћу Божијом. Дуго смо чекали овај дан и овај радостни тернутак. Ако се сјећате нашег првог сусрета овдје, потсјетио бих вас што сам онда рекао, рекао сам: Треба нам храм – црква која ће бити адекватна нашем лику и нашој вјери, црква у којој ћемо се достојанствено осјећати и бити поносни. Ево, вашом добротом и љубаљу, као и добротом и љубављу нашег данашњег кума г. Мана Обрадовића, који се потрудио више него сви ми остали заједно, ми смо данас поносни у овом храму и осјећамо се достојанствено пред својим Богом, пред нашим прецима који се данас радују и поносе се вама, јер их нијесте издали и заборавили. Радује се данас и небо и земља. Радујте се и ви, драга браћо и сестре, јер је ово дан које је створио Бог да се радујемо и веселимо у њему.

Након Свете Литургије приређена је богата трпеза љубави за све. У току ручка Владику и све присутне поздравио је кум храма г. Бранко Мане Обрадовић, а потом је све присутне поздравио и Преосвећени Владика Хризостом који је уручио грамате кума храма, великих добротвора, добротвора и утемељача, као и архијерејске похвалнице.

Осим освећења храма на Пркосима је одржан и Пети завичајни сусрет пропраћен народним весељем и спортским активностима. Уистину се може рећи да је на Пркосима у недјељу, 29. јула 2012. године благости Господње, све свето и честито било и миломе Богу приступачно.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка