На првом месту, брига о ближњем

На првом месту, брига о ближњем
На првом месту, брига о ближњем
На првом месту, брига о ближњем
На првом месту, брига о ближњем

Годишња скупштина Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке

Годишња скупштина Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке одржана је 4. новембра 2013. године у свечаној сали Патријаршије. Скупштини су присуствовали Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј  председник ВДС-а, г. Милета  Радојевић, директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама, архијерејски намесник четвртог намесништва протојереј-ставрофор Бранко Митровић и бројни свештеници, ђакони и чланови Скупштине.

Скупштина је почела молитвом Светоме Духу након које је Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј благословио сабрање и изразио задовољство што на Скупштини ВДС-а и ове године може да се чује о појединцима и фирмама који помажу рад ВДС-а а на тај начин и унутрашњу мисију и милосрдну делатост Цркве.

- „Драго ми је да могу да вас поздравим, вас који сте ангажовани на једном племенитом задатку којим потврђујете нашу веру. Данас није лако одвојити од наших потреба и поделити са другима то што имамо али у томе је наша хришћанска дужност и наша хуманост. Цркву не чине  зидови, Цркву чини народ. Црква је са јерархијом и благочестивим народом та која је позвана да брине о духовним али и животним потребама људи, о души и о телу. У наше време има много потребитих, многи остају без посла и зато је потребно да помажемо једни другима то Црква благосиља“,  рекао је Патријарх.

Секретар ВДС-а јереј Владимр Марковић поднео је исцрпан Извештај о раду у протеклој години, праћен видео пројекцијом која је и визуелно илустровала рад у протеклом периоду. Из Извештаја се види да су сви ресори: ресор за верску просвету, за милосрдни рад, за породицу, брак и васпитање, правно саветовалиште, саветовалиште за очување здравља, црквену штампу, за координацију, с посебним освртом на Црквену кухињу, били врло активни и да су циљеви постављени на прошлој Скупштини у великој мери остварени.

Јереј Владимир Марковић је детаљно говорио о раду Православног унверзитета, на коме се одржавају концерти, предавања, културне вечери, о малој школи бесплатне наставе у којој, на пример. има сто полазника на часовима енглеског језика, о правном саветовалишту и бесплатним правним саветима, који много значе поготову људима који су остли без посла и о женској радној секцији која негује старе занате и редовно организује добротворне продајне изложбе својих рукотворина.

Посебну пажњу јереј Владимир Марковић је посветио Ресору за породицу брак и васпитање који има све више посла.У његов рад су од недавно укључени и лекар и свештеник. Покренута је иницијатива да оживи фонд „Светиња живота“. Фонд на чијем челу би био презвитер Василије Вјовдић би своју мисију обављао у склопу овог  Ресора за породицу, брак и васпитање. Преко фонда би се Црква практично бавила  овим проблемом и помогла да се превентивно говори о греху и штетности абортуса и истакне предност и благослов православне породице  

Ресор милосрдног рада и Црквена кухиња били су врло активни у протеклом периоду. Говорећи о посети чланова Милосрдне секције ВДС-а старачким домовима, домовима за незбринуту децу, болницама и другим установама социјалне заштите Града Београда, јереј Владимир Марковић је рекао да је на тај начин Српска православна црква, односно Архиепископија београдско карловачка присутна у  овим установама и да има добру сарадњу са њиховом управом и запосленима.

Идеја Црквене кухиње која је са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, уз ангажовање бројних волонтера и донатора, у потпуности заживела. Свакодневно испуњава своју мисију јер је све више људи са дна друштвене лествице, који остају без средстава за живот и којима је топли оброк у Црквеној кухињи насушна потреба. То је потврдило и отварање нових пунктова при два београдска храма: храму Сабора српских светитеља на Карабурми и храму Светог Ђорђа у Бежанији, који поделом топлих брока помажу најсиромашнијим парохијанима и другим потребитима. Данас Црквена кухиња храни 800 људи. У Црквеној кухињи у Француској 31 свакодневно се подели 400 оброка а поменутим пунктовима се испоручи још 400 оброка. 

То је све могуће захваљујући донаторима Црквене кухиње и  вредним волонтерима, рекао је јереј Владимир Марковић. Он је истакао изузетну сарадњу са  Градским секретаријатом за социјалну заштиту, и г. Ненадом Матић, секретаром, који организује Народне кухиње у Београду и који испоручује Црквеној кухињи 1.200 топлих оброка недељно. Јереј Владимир Марковић се захвалио свим донаторима а посебно компанијама: „Хлеб и Кифле“, „Неопланта“ , „Карнекс“ , „Агрожив“ и

Компанији „Фриком“ која је се однедавно придружила великим донаторима Црквене кухиње.

Незаменљива је и улога 20 волонтера који на својим плећима носе ову кухињу. Јереј Владимир Марковић их је такође поименце представио на Скупштини и на тај начин јавно изразио захвалност за њихов труд и љубав.

- „У периоду који је пред нама,поред унапређења свих постојећих активности имаћемо два посебна  задатка: оживљавање Фонда Светиња живота и отварање нових пунктова Црквене кухиње“, рекао је јереј Владимир Марковић.

Он се на крају  излагања  захвалио на благослову Његовој Светости Патријарху и свима који су дошли, браћи свештеницима и члановима Скупштине. 

Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј је након Извештаја рекао да је лепо ово што смо чули и да му је драго што се ова хуманитарна  свест ипак  јавља у овом тешком времену. Он је апеловао да се Црква и њени свештеници много више ангажују на том пољу, навевши и примере других  и рекао између осталог:

-„ Свештеници су ти који би би морали лично да се ангажују. И да ангажују своје парохијане који добро знају кога имају у парохији. Да свештеник лепо каже тој кући, тој породици дајте учините то. Овој  породици учините ово. Тако да се та акција Цркве оживи и омасови. То није никаква пропаганда. То је насушна потреба. Вера без добрих дела је мртва, мртва вера. Вера је жива, тамо где се ангажовала у служби човека. Црква брине не само за духовне, него и за физичке потребе, за човека у целини. И то је део мисије Цркве.“

Његова Светост Патријарх се на крају захвалио још једном свима који се ангажују јер је то део племените жртве којом оплемењујњемо себе и друге и којој се Господ радује.

Извор: ВДС

На првом месту, брига о ближњем
На првом месту, брига о ближњем
На првом месту, брига о ближњем
На првом месту, брига о ближњем