На Ситници освећен храм Светог Илије

На Илиндан, 2. августа 2009. године у поподневним часовима на Ситницу су пристигла двојица архијереја - домаћин Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом Епископ осечкопољски Г. Лукијан. Пристигоше да освете темеље првог храма на Ситници надомак Кључа, данас у Општини Рибник Горњи. Мноштво вјерника са Змијања, Мањаче, Бања Луке и других околних мјеста слило се тог дана на Ситницу да буде учесником и свједоком овог историјског догађаја који, како је нагласио епископ Христстом, свједочи да се наш народ позитивно мијења, али и да се наша свеукупна историја мјења освећујући се.

Иначе, идеју за градњу храма на Ситници дао је сам Епископ Хризостом који је још давне 1999.године дошао на Ситницу да тада са малим бројем повратника проговори о томе какко и гдје да граде цркву. Са Владиком је дошао и проф. др. Љубиша Фолић, који је и понудио поклон пројекат за нову цркву. Након тога све је тешко ишло осим пројекта пр.д-ра Љубише Фолића. Прије свега требало је ријешити имовинско-правно питање плаца, затим мобилисати вјернике за ово велико дјело. Све је ишло тежко, па чак изгледало и немогуће. Али, ко ће као Бог? И Онда када смо се најмање надали Бог је преко сада већ пок.старца гомионичког Григорија послао донатаора темеља у личности г. Панић Тодора из Бања Луке, носиоца ордена св.Саве Другог степена. И тако се ове 2009.године напуни пуних 10 година од оне прве посјете еоископа Хризостома Ситници. Овог пута он дође са великим разлогом да освети темеља новог и првог храма на Ситници по пројекту проф. Отона Урбана из САД, који је на молбу Владике Хризостома израдио нови пројекат, који ће за разлику од постојећих храмова у Крајини бити изузетак, јер ће наше просторе архитектонски повезати са архитектуром православне Грузије и других простора Истока.

Говорећи приликом полагања повоље у темеље новог храма Епископ Хризостом је посебно нагласио значај који Ситница добија градњом храма јер по први пут овај кров Змијања добија оно што му је увијек фалило, а то је достојанствен храм.

''Хвала Богу, браћо и сестре, да не морамо више као некада бјежати у брда и планине, у гудуре и којекакве забити како бисмо по њима градили своје храмове. Ево данас почињемо га градити овдје на Ситници на мјесту које је било мјесто страве и ужаса за Српски народ; на мјесту где се судило раји и сјекле њихове главе. Данашњи догађај показује колико се историја мјења. Битно је бити учесник те позитивне промјене и дати свој допринос тој освећујућој за наш народ промјени. Не освећујемо ми, браћо и сестре, само ове бетонске темеље новог храма већ освећујемо темеље нашег новог хришшћенског живота, темеље и биће наше живе Цркве, а то сте Ви '', нагласио је Епископ Хризостом.

Епископ Лукијан осечкопољски и барањски посебно је био ганут сусретом са својим рођацима, пријатељима и земљацима. Изразио је своје задовољство што је данас на Ситници одаклен су његови корени. Честитао им је освећење темеља новог храма и изразио наду да ће ускоро бити позван и на освећење новог храма.

Кум темеља новог храма био је управо и њихов донатор г. Панић Тодор из Бања Луке са синовима. Поздрављајући кума темеља г. Панића Епископ Хризостом је истакао његов велики допринос како овдје на Ситници, тако исто и на другим мјестима као нпр.Манастир Глоговац, црква у Бабићима, ман.Рмањ и др. Али оно што је посебно нагласио јесте то да је овај прилог учинио на молбу и за покој душе његовог духовног оца пок. Григорија гомионичког.

У својој бесједи Епископ Хрозостом се сјетио и недавно преминулог пароха ове парохије пок. Бране Клинцова, који је много учинио како би темељи данас били освећени, али, ето воља Божија бјеше да се изненада упокоји свега десет дана прије овог историјског освећења.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка