На Тргу од ћирилице представљена књига о Св. Мардарију

У оквиру манифестације „Трг од ћирилице“ у Херцег Новом, на Преображење Господње, у суботу 19. августа , одржано је духовно вече посвећено Светом Мардарију (Ускоковићу) на којој је представљена књига мемоара овог новопросијавшег Светитеља.

Његово Високопреосвештенство архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије казао је да су мемоари Св. Мардарија, под насловом „Недокучива Русија“,  једна од најдубљих и најдрагоцјенијих књига наше традиције, писана са његошевским надахнућем. Митрополит је подсјетио да је наша Црква 16-јула ове године обиљежила прослављење Св.Марадрија, 100- годишњицом његовог доласка у Америку, периода у којем се о оснивачу Епископије америчко-канадске мало знало и говорило. Истакао је да се на њему остварила стара хеленска мудрост „скривено проживје“, закључујући да је напокон дошло и његово вријеме, као и да ће његов светачки лик у будућим временима бити све утицајнији:

„Тек почиње будућност Св.Мардарија зато што је он једна личност која је себе уградила у живот наше Цркве, свеправославља и свесловенства. Једна од најзначајнијих личности 20-ог вијека наше Цркве  и народа, а посебно Црне Горе с обзиром да је Св. Мардарије поријеклом из ових крајева (подгоричког села Корнет у Љешанској нахији). Уколико Св. Мардарија мјеримо његовим савременицима  који су овдје оставили трага, он може да се мјери са Св. владиком Николајем (Велимировићем). “

Митрополит је казао да је ова књига и језички и по садржају изузетна и да сматра да послије Горског вијенца и Луче микрокозме на овим просторима и на овом језику није написана  садржајнија, духовнија, далекосежнија и далековидија књига. Нарочито је битан тренутак у којем је књига објављена, када се има у виду да је његова Црна Гора увела санкције тој „недокучивој Русији“, другим ријечима, истакао је митрополит, одрекла се и Св. Мардарија и Петра Цетињског и Његоша, као и саме себе.

„Он је био свјестан да Русији пријете распјећа, али и да ће она то проћи, и будите сигурни да хоће!“, казао је митрополит и истакао да је и Св. Мардарије слично Св. Петру Другом Ловћенском Тајновидцу, пророчки предвидјео, видио оно што ми данас доживљавамо:

„Ево нас опет посред два урагана , европејског, и то горег и примитивнијег него што је био у њихово вријеме, и опаснијег азијатског који поново преко неоотоманизма полако преузима ове просторе. Све је то Мардарије још као млад осјетио и доживио. Био је носилац изворног, јеванђељског поимања човјека, људског друштва, заједнице и свога народа и свесловенства.“

Први српски епископ у Америци, Мардарије Ускоковић за свеца је проглашен 29. маја 2015.године, а прославља се 12. децембра.Уз пуно одрицања, гладовања,  успио је у Либертвилу да сагради манастир Св.Саве, гдје су почетком маја 2017. године пронађене његове нетрулежне мошти.

О лику и дјелу Светитеља и просвјетитеља Америке говорио је и протојереј-ставрофор др Велибор Џомић који је описао животни пут Светог Мардарија – од Љешанске нахије, преко манастира Студеница, Русије до далеке Америке.

Наглашавајући огроман значај и допринос „Трга од ћирилице“ у очувању духовног идентитета српског народа, отац Велибор је казао да је Свето писмо Кирилово на распећу у Црној Гори, гурнуто у запећак, стављено на голготу, распето на крсту и прогоњено као никада у његовој вјековној историји:

„Зато ово није само једна обична културна манифестација,него дубоко смислена и смисаона,духовно-национална манифестација која шаље поруку народу, овом граду и Црној Гори, да је на ћирилици написано све оно на чему је саздана Црна Гора, Свето писмо Кирилово „.

У музичком дијелу програма публици се представио хор „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице, под руководством Петра Ракића.

Извор: Митрополија црногорско-приморска