На Уралу служен молебан за угрожене у поплавама у Јасеновцу

У недељу пете седмице Великог поста, 25. марта 2018. године, у храму Казањске иконе Мајке Божје у Орску (Оренбуршка област на Јужном Уралу) служена је Литургија Светог Василија Великог са узношењем посебних молитава за браћу и сестре који су угрожени у поплавама у општини Јасеновац (Епархиа славонска), као и за сабраћу манастира Јована Претече.

Послије Литургије настојатељ свештеник Максим Бражњиков говорио је окупљенима о поплавама које су ових дана задесиле Славонију и Републику Српску, а затим у саслужењу свештеника Вјачеслава Короткова одслужио молебан пред ковчегом с честицом мошти Новомученика јасеновачких, које почивају у Казањском саборном храму. На молебану су узношене и молитве за страдајући народ у Јасеновцу.

У храму Казањске иконе Мајке Божје у граду Орску у Русији од децембра 2017. године почива честица мошти Светих новомученика јасеновачких, коју је свештеник Максим донио уз благослов Његовог Преосвештенства Владике пакрачко-славонског Јована и уз благослов свог надлежног архијереја Владике орског и гајског Иринеја. Ове године, уз Божју помоћ, у Орску треба да се гради нова црква чији ће један параклис бити посвећен Новомученицима јасеновачким, који су изузетно поштовани у том граду на Уралу.

Извор: Митрополија црногорско-приморска