На Војној академији прослављено Успење Пресвете Богородице

На Војној академији прослављено Успење Пресвете Богородице
На Војној академији прослављено Успење Пресвете Богородице
На Војној академији прослављено Успење Пресвете Богородице
На Војној академији прослављено Успење Пресвете Богородице

Литургијско сабрање и свечана промоција нове генерације резервних официра Војске Србије

На Успење Пресвете Богородице у 9 часова почела је света Литургија у богослужбеном простору посвећеном Покрову Пресвете Богородице. Началствовао је војни свештеник Немања Петровић уз саслужење протођакона Радомира Ракића. Чаши спасења приступили су кадети Војне академије. После свете Литургије и проповеди празник је честитао свештеник Немања, који се о овој пастви посебно стара.

После Литургије сви су се упутили на плато у касарни „Генерал Јован Мишковић“ на Бањици, у оквиру Војне академије, где је одржана свечаност поводом завршетка школовања мартовске генерације слушалаца Школе резервних официра.

Најуспешнији међу слушаоцима био је резервни потпоручник Вукашин Гроздић с просечном оценом 9,56, док је на другом месту по успеху Стефан Николић, а на трећем резервни потпоручник Драган Радовановић.

Резервни потпоручник Вукашин Гроздић се у име свих резервних официра обратио предавачима, професорима, родбини, гостима и пријатељима који су дошли да увеличају ово славље, рекавши да смо данас сви сведоци светле традиције наше војске и да је пре само шест месеци на овом месту положена војничка заклетва на верност Војсци, Отаџбини, народу. Ослушкујући срца свих резервних официра, чули смо данас од резервног потпоручника Вукашина Гроздића:

„...Шта значи реч официр? Официр значи онај који служи...Они који своје искуство и знање, и на крају своје животе стављају у службу државе и народа јесу официри. Антички философ Платон је пре две и по хиљаде година писао да су војници чувари полиса, да по своме карактеру морају бити као племенити пси чувари, али и философи: морају бити питоми, послушни према своме домаћину, али немилосрдни према непожељном госту. Осим одважности, снаге и храбрости, морају имати мудрости како би знали ко им је пријатељ а ко непријатељ, ко им жели зло, а ко добро. Посебно тамо где се зло представља за добро, а непријатељ за пријатеља. Српски резервни официри имају своју славну вишевековну војничку традицију; гледајући у њу, видеће ко им је пријатељ, а ко непријатељ,“ казао је, између осталог, новопроизведени потпоручник Гроздић

Током трајање обуке резервних официра, старешине наставници имали су изванредан однос према својим студентима које су учили знању и вештинама, бодрећи их да буду у свему најбољи и на понос породице из које потичу.

Начелник Школе националне одбране Војне академије пуковник Мирослав Талијан захвалио је родитељима и родбини новопроизведених резервних потпоручника што су их подржавали током школовања.

Пуковник Талијан је истакао да школовање резервних официра одликује сложен и захтеван процес обуке коју су ти млади људи са успехом савладали и заслужено добили прве официрске чинове:

 „...Школовање резервних официра је од посебног значаја за систем одбране, а посебно за Војску Србије са аспекта потпуне припреме за одбрану и извршавање одређених мисија у миру и рату.  Свесни да знање представља незаменљив основ супротстављања свим претњама безбедности у безбедносно одбрамбеном систему, школовањем резервних официра допуњујемо капацитете одбране наше државе, која се суочава са савременим изазовима, ризицима и претњама безбедности. Извор наше снаге је у светлој традицији српске војске и славних наших предака, у потреби да будемо достојни наших предака, да потврдимо себе и будемо по племенитом и добром изазов будућим генерацијама, као и свест да је образовање главни покретач било ког успешног развоја, па тако и система одбране наше земље...“  

Међу слушаоцима Школе резервних официра на Војномедицинској академији најбољи је био резервни потпоручник Милан Миљковић. Други по рангу био је Властимир Димитријевић, а трећа Весна Бајкић.

Свечаности су присуствовали представници организацијских целина Министарства одбране и ВојскеСрбије, гости, родбина и пријатељи резервних официра.

Зорица Зец