На Зејтинлуку Литургија на српском

У цркви на Зејтинлику јуче је, на празник Усековање главе светог Јована Крститеља, први пут од 1939. године, када је изграђена ова црква на српском војничком гробљу, служена литургија на српском језику. Богослужења на српском језику биће од сада редовна и одржаваће се сваке суботе и верским празницима по календару Српске православне цркве. Црква изграђена на месту где почивају војници страдали у пробоју Солунског фронта у Првом светском рату, биће једини простору у Грчкој, осим Хиландара, где ће се литургије служити на српском језику.

Литургији која је служена јуче присуствовали су игуман манастира Хиландара Методије, грчки миторополит из Солуна (Неаполиса) Варнава, саветник председника Србије Млађан Ђорђевић, конзул Србије у Солуну Милан Димитријевић, свештенство из Солуна и педесетак Срба који живе у овом грчком граду.

Богослужења су договорена у сагласности с манастиром Хиландар, митрополитом у чијој је Зејтинлик надлежности, а у организацији су учествовали и представници из Србије на челу са саветником председника Млађаном Ђорђевићем. После литургије организован је и пријем чији је домаћин био владика Варнава.

Војничко гробље на Зејтинлику изграђено је тридесетих година прошлог века и ту су сахрањени српски, француски, енглески, италијански и руски војници.

Извор: www.hilandar.org