Надбискуп Ауза: Култура сусрета као одговор на међународни тероризам

Надбискуп Бернардито Ауза, стални представник Свете Столице при Уједињеним нацијама, у говору на 74. заседању Генералне скупштине УН истакао је да борба против међународнога тероризма захтева јединство цивилног и верског деловања, као и снагу закона и права, али се мора темељити на култури сусрета која подстиче међусобно прихватање и подржава мирна и укључива друштва.

Чинити терористичка дела како би се наштетило невиним људима апсолутно је неоправдано и неприхвативо. Бруталност тих дела и презир терориста према животу немају оправдања, нити нас могу оставити равнодушнима, приметио је надбискуп Бернардито Ауза, стални представник Свете Столице при Уједињеним нацијама, говорећи недавно на 74. заседању Генералне скупштине УН. Притом је упозорио на нужност проналажења националних и међународних решења за борбу и искорењивање те жалосне појаве, као и потребу усмеравања пажње на четири ступа Уједињених нација којима тероризам непрестано прети, а то су мир и безбедност, људска права, владавина закона и људски развој.

Будући да су сви угрожени, сви морају реаговати, рекао је надбискуп Ауза и међународној заједници предложио да онима који користе терористичке тактике ускрати финансијску подршку и приступ оружју. Такође је предложио спречавање радикализације младих путем медија и Интернета, као и коришћење доказано ефикасних механизама у борби против тероризма: казненог права и међународне сарадње између полиције и правосудних власти. Надбискуп је, осим тога, напоменуо да би пред судом требало да одговарају сви који подстичу насилни екстремизам или прихватају припаднике терористичких групација, као они који крше међународно хуманитарно право.

Како би мере за борбу против тероризма биле ефикасне, а не контрапродуктивне, морају пажљиво поштовати праведан поступак, људска права и достојанство свих лица у питању. Борба против тероризма заправо не може никада оправдати политике и праксе које су на штету праведнога поступка и људског достојанства, казао је надбискуп Ауза и упозорио како је важно да у борби против тероризма учествују народи, владе и локалне организације, као и верске организације и вође.

Све су државе позване да сарађују с локалним властима, цивилним друштвом и верским заједницама на промицању развоја, образовања, заштите људских права и спречавања ширења терористичке пропаганде, казао је стални представник Свете Столице и истакао шест тачака које би могле имати темељни утицај на заустављање и искорењивање тероризма, међу којима су поштовање слободе савести, вероисповедања и уверења; потом једнакост свих грађана пред законом; поштовање разлика између политичке и верске сфере; категорична осуда злостављања и злоупотребе религије и верског уверења; истинско опредељење за интеркултурални и међурелигијски дијалог и  ефикасни напори у образовању како би се изградили одговорни грађани и љубитељи мира.

Надбискуп Ауза на крају се осврнуо на позив на неговање дијалога, сарадње, разумевања и толеранције, упућен светским вођама у Декларацији о људском братству, коју су потписали папа Фрања и велики имам Ахмед Ал-Тајеб. Притом је истакао учинак таквога приступа у борби против тероризма. Колико год тероризам био озбиљна претња нашој колективној безбедности, трајни одговор на то зло не може бити само примена закона или безбедних мера, већ подстицање културе сусрета која негује међусобно прихватање и мирна и укључива друштва, закључио је надбискуп Бернардито Ауза.

Извор: Vatican news(са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)