Надбискуп Милер: Другобрачни се не могу причешћивати

Нераскидивост сваке валидне  и светотајински склопљене тајне брака има апсолутну важност – Критика праксе Православне Цркве

Председник римске Конгрегације по догматским питањима, надбискуп Герхард Лудвиг Милер, не види могућност да се разведеним католицима који ступе у нови брак дозволи причешће, јавља Католичка новинска агенција КНА. У ауторском чланку за вирцбуршки "Tagespost" (субота) надбискуп опширно излаже зашто Римокатоличка Црква у појединим случајевима не може удовољити. Нераскидивост сваке валидне  и светотајински склопљене тајне брака има апсолутну важност у Католичкој Цркви. Из разлога што је овде у питању „божанска норма“, Црква не може по вољи с њом располагати.

Надбискуп, додуше, допушта да ово учење „у секуларизованом свету често наилази на неразумевање“. Оваквом стању ствари Црква не може удовољити прагматичним прилагођавањем на нешто наводно неизбежно“. Такође је недопуштено да верници у питању на основу својег субјективног уверења по савести приступају светом причешћу. Ко сумња у валидност свог растуреног брачног партнерства, мора се обнратити Црквеном суду који ће  огласити такву брачну заједницу за ништавну. 

У свом чланку Набискуп Милер се дистанцира од Православне Цркве која венчава други и трећи брак. Ова пракса  се „не може довести у везу с вољом Божјом“ и представља „екуменски проблем који се не може потценити“. Милер одбија и позивање на правдање таквог брака из невоље и на божанско  милосрђе. 

Надбискуп се залаже да се у оваквим околностима интензивније пастирски ради са разведенима у питању. Пут на који Црква указује второбрачнима није једноставан. Тиме што се такви труде „да схвате праксу Цркве и не иду на причешће, самим тим сведоче о нераскидивости брачне заједнице“. Поред причешћивања, постоје и други начини заједничарења с Богом, пише Милер. Душебрижници би требало да лицима „у нерегуларним ситуацијам“ буду на услузи својим трезвеним и милосним приступом.

Извор: Катпрес