Надбискуп Пјербатиста Пизабала – ново латински патријарх Јерусалима

Archbishop Pierbattista Pizzaballa leads a prayer service on Mount Olivet on Palm SundayПапа Фрања је нименовао Италијана Пербатисту Пизабалу за новог латинског патријарха Јерусалима. 55-годишњи фрањевац наследиће Јорданца Фуада Твала, који је ту функцију обављао од 2008. до умировљења 2016. године. Пизабала ће од сада управљати Патријаршијом, која обухвата Израел и палестинске територије, Јордан и Кипар, као апостолски администратор.

Пизабала, рођен 21. априла 1965. у Колоњо ал Серио у бискупији Бергама, студирао је теологију у Риму и Јерусалиму и за свештеника је посвећен 1990. Овај монах је био фрањевац кустодијан, чувар у Светој земљи дванаест година и тако врховни кустодијан католичких места. Пре тога радио је за свој ред као парох за хришћане који су говорили јеврејски језик у Јерусалиму.

Пизабала је члан  Конгрегације за источне Цркве у Ватикану од 2017. године. Поред тога, он је саветник у Папској комисији за односе са јудаизмом и од 2016. године заузима важан положај у витешком реду Светог гроба у Јерусалиму.

Извор: Катпрес