Нагорно-Карабах: Трауматизована деца и архијереји

Bishop Bagrat Galstanyan appointed Primate of Tavush Diocese | ARMENPRESS  Armenian News AgencyУ својим дневним записима на Фејсбуку, Јасмина Дум-Трагут недавно се осврнула на патњу многих људи који су морали да избегну из Нагорно-Карабаха. Избеглице су смештене у разним хотелима и породицама, сада не само у пограничним регионима, већ и широм Јерменије. Дум-Трагут: „Данас је само 400 породица нашло уточиште код јерменских породица домаћина у Чаренцавану, малом граду око 35 километара североисточно од Јеревана.“ Деца су тешко трауматизована борбама.

Јерменска Апостолска Црква, као и мормони, покушали су да обезбеде избеглице ћебадима, храном и најнужнијим стварима. Поред тога, цркве такође прикупљају и шаљу топлу одећу, вреће за спавање за војнике на фронту.

Дум-Трагут извештава и о својој посети Иџевану, где је упознала епископа Тавушке епархије. Тавуш је једна од оних јерменских области на чијој се граници са Азербејџаном последњих година понављају борбе и жртве: "Владика Баграт изгледа уморно и потиштено. Данас поподне морао је поново да сахрани четири дечака." Већина младића не умире ни на бојном пољу, већ на путу тамо или у бомбардовању касарне. Владика је питао: „Где да идемо ако нас одавде потерају?“

Салцбуршки стручњак за Јерменију такође је у блиском контакту са другим црквеним великодостојницима, као што је јерменски апостолски католикос Карекин II. Дум-Трагут је изјавила да је позитивно то што је канцелар Себастијан Курц позвао Јерменију и Азербејџан на разговоре у Аустрији ради решавања сукоба око Нагорно-Карабаха.

Извор: Катпрес (са немачког Информативна служба СПЦ)